Plan om stagiairs in te zetten bij evenementenbeveiliging
De Nederlandse Veiligheidsbranche vraagt minister Grapperhaus om akkoord te gaan met een ‘noodmaatregel’ die mogelijk kan voorkomen dat een tekort aan beveiligers het opnieuw opstarten van evenementen zal blokkeren.
Het voorstel is om stagiairs, die een opleiding volgen voor Event Security Officer (ESO), al tijdens de theoriefase – onder goede begeleiding en bij ESO-erkende bedrijven – in te zetten als leerling-beveiliger. Daardoor kunnen op korte termijn meer evenementen-beveiligers beschikbaar komen. Daarbij blijft de veiligheid van evenementen en de kwaliteit van de beveiligingsdienstverlening voorop staan”, zegt Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche.
Afwijken
Bij de MBO-2-opleiding tot beveiliger is het gebruikelijk dat studenten tijdens het tweede jaar ook als leerling aan de slag gaan zonder dat zij examen hebben gedaan voor hun theorie. Bij de ESO-opleiding gebeurt dat pas na examinering en afronding van twee theorie-onderdelen. Gedacht wordt om van 1 mei tot en met 31 december 2021 van deze lijn af te wijken en leerlingen onder voorwaarden eerder met hun betaalde stage te laten beginnen.
Volgens Van der Steur is dat ook hard nodig. Hij heeft minister Grapperhaus het afgelopen jaar vaak gewezen op de problemen in de evenementen- en horecabeveiliging. “We willen met zijn allen voorkomen dat als evenementen weer mogelijk zijn en de horeca weer open kan, de veiligheid en handhaving van de openbare orde in de weg zullen staan doordat er te weinig mensen kunnen worden ingezet. Juist dit dreigt u toch te gaan gebeuren.”
Krappe arbeidsmarkt
De betrokken beveiligingsbedrijven hebben het afgelopen jaar veel beveiligers zien vertrekken naar andere sectoren. ”Ieder bedrijf is volop in voorbereiding van de opstart, met opdrachten en projecten binnenhalen en beveiligers werven. Al vóór corona hadden we een krappe arbeidsmarkt, dat is nu niet anders. En dat maakt een opstart na de Coronacrisis dus lastig”, aldus Van der Steur.
“Naarmate de samenleving meer opent, zoals ook de detailhandel, hoger onderwijs en dergelijke, zullen er steeds minder beveiligers ‘op de bank zitten’, die eventueel ingezet zouden kunnen worden bij evenementen- en horecabeveiliging”, zegt Van der Steur. “Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe (bij)baan zullen eerder opgaan voor een baan waar je meteen salaris verdient, in plaats van die van evenementen-beveiliger, waarvoor je eerst een opleiding moet hebben gevolgd en een diploma moet hebben behaald.”