Politici bezorgd over Chinese douanescanners

Nederlandse politici in Brussel zeggen zich ernstige zorgen te maken over vermeende spionage door het Chinese bedrijf Nuctech. Dat levert aan 26 van de 27 EU-lidstaten scanners voor controle op smokkelwaar. Volgens de politici kijkt de Chinese overheid mee, maar volgens Nuctech is dat onmogelijk.
De speciale scanners worden onder andere gebruikt door de douane op Schiphol en in de Rotterdamse haven. Ook in 25 andere EU-lidstaten wordt de apparatuur van Nuctech toegepast. In de Verenigde Staten is de Chinese fabrikant echter in de ban gedaan. Europarlementariër Tom Berendsen (CDA) vindt het onbegrijpelijk dat dit ook niet in Europa is gebeurd. Hij vindt dat je voor grensbewaking niet met een Chinees bedrijf moet samenwerken. Volgens Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) heeft Nuctech bijna 100 procent marktaandeel omdat het bedrijf bij Europese aanbestedingen de apparatuur doneert en combineert met zeer goedkope Chinese staatsleningen. Dat gebeurt volgens hem niet om economische, maar om strategische redenen. De apparatuur komt overigens niet uit China, maar uit Polen. Het verkoop- en R&D-kantoor staat in Rotterdam.
Banden met Chinese overheid
Plaatsvervangend algemeen directeur Robert Bos van Nuctech wijst erop dat de apparatuur niets anders doet dan het maken van scanbeelden van bagage of containers. De beelden worden bijna altijd lokaal, via van de buitenwereld afgesloten netwerken bekeken. Dat maakt spionage door de Chinese overheid onmogelijk. Dat was ook wat de douane vorig jaar vertelde, nadat er Kamervragen waren gesteld over Nuctech. Dat neemt niet weg dat nauwe banden met de Chinese overheid een feit zijn. Maar dat is vrij gebruikelijk bij grote bedrijven in China. De meeste aandelen van Nuctech zijn in handen van een staatsbedrijf dat onderdeel is van de defensie-industrie in China. Bos benadrukt echter dat nooit informatie wordt uitgewisseld met China. Hij gaat er vanuit dat de kritiek wordt gevoed door concurrenten, die klagen over de lage prijzen en gunstige leningen van Nuctech. Volgens hem houdt het bedrijf zich altijd aan alle Europese wet- en regelgeving. Berendsen vindt dat alles gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat vitale veiligheidsapparatuur in de toekomst gemaakt wordt door Europese bedrijven.