Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ADI

Traka ASSA ABLOY

DZ Technologies

Masset Solutions

Alphatronics

Seris

Brivo

Eizo

Eagle Eye Networks

Avigilon Alta

Add Secure

Securitas

EAL

G4S

Unii

Paxton

Hikvision

Explicate

Genetec

Ajax Systems

ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

Seagate

Dero Security Products

2N

ASIS

VVNL

Trigion

HD Security

Regio Control Veldt

Nimo Dog Security

RoSecure

Uniview

CDVI

VAIBS

Centurion

i-Pro

SMC Alarmcentrale

VEB

Gold-IP

20face

PG Security Systems

Nimo Drone Security

VBN

Optex

IDIS

Multiwacht

SOBA

Lobeco

Sequrix

JMB Groep

NIBHV

Hanwha Vision Europe

OSEC

BHVcertificaat.online

Secusoft

Paraat

CSL

Kiwa

Alarm Meldnet

HID

Advancis

CardAccess

Crown Security Services

GFT

SmartCell

ARAS

Connect Security

Oribi ID Solutions

VideoGuard

Akuvox

NetworxConnect

De Beveiligingsjurist

Service Centrale Nederland

Bydemes

Top Security

SmartSD

Milestone

Nenova

Politie bezorgd over ‘bijzonder oud en nieuw’

26 oktober 2020
Redactie
09:14

De politie bereidt zich voor op een bijzonder oud en nieuw. Met ingang van dit jaar geldt het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Daar bovenop komt de handhaving van coronamaatregelen. “Het maakt de jaarwisseling in alle opzichten anders dan anders”, stelt Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politie Ambtenaren (GTPA).

“Als politie zijn we zeer te spreken over het politieke besluit om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden”, zegt Ruud Verkuijlen die toeziet op de voorbereidingen op de jaarwisseling. “De aanscherping van de vuurwerkregels helpt ons om het veiliger te maken. Het voor hulpverleners en ons gevaarlijke vuurwerk is in ons land niet meer legaal te koop. Handelaren verkopen alleen siervuurwerk. Dat draagt wat ons betreft bij aan een feestelijk en veilig verloop van oud en nieuw.”

Maatschappelijk ongenoegen
Een onberekenbare factor dit jaar is het maatschappelijk ongenoegen, dat samenhangt met de coronamaatregelen. “We kunnen oud en nieuw vrijwel zeker niet vieren zoals we zijn gewend. Afstand houden, mogelijk geen evenementen en feestjes… Daar komt bij dat vuurwerkshows door corona waarschijnlijk niet doorgaan. We merken dat ongenoegen nu al. Het aantal overlastmeldingen neemt toe, melden ook wijkagenten. Daar waar nodig wordt het toezicht, in samenwerking met onze handhavingspartners, verscherpt.”

Taskforce
Het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen gaat gepaard met inspanningen van de politie om het illegale vuurwerk van de straat te houden. Sinds begin dit jaar is een taskforce actief die inmiddels een stevige informatiepositie heeft opgebouwd, ziet Verkuijlen. “De intensieve samenwerking met buurlanden werpt zijn vruchten af. Eind september nog nam de Duitse politie, in samenwerking met de Eenheid Noord-Nederland, 50.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag. De pakkans is groter dan ooit. Ook is het transport van vuurwerk per pakketpost bijna stilgevallen. Door gerichte acties van onder meer de Inspectie Leefomgeving en Transport.”

Handel uit busjes
Zorgelijk is de tendens dat illegaal vuurwerk dan maar over de weg wordt vervoerd, in busjes. Dat leidt volgens Verkujijlen tot levensgevaarlijke situaties in wijken waar zo’n voertuig staat en van waaruit het vuurwerk wordt verhandeld. Lokaal bestuur en de politie zijn alert. De hulp van wijkbewoners blijft wel nodig, stelt de politieman. “Ziet iemand dat er ergens vuurwerk wordt verkocht vanuit een busje, meld het dan, desnoods anoniem. Onderschat niet hoe gevaarlijk dat vuurwerk is!”

Vuurwerk uit het buitenland
Niet alleen handelaren gaan de weg op met gevaarlijk vuurwerk. Er zijn nog steeds liefhebbers die consumentenvuurwerk in het buitenland kopen: “We proberen dat te ontmoedigen door steekproefsgewijze grenscontroles. Zo mag je maar 25 kilo consumentenvuurwerk per persoon invoeren. Rijd je met zijn vieren, dan betekent dat niet dat je 100 kilo in de auto mag hebben. Dan ben je dat gewoon kwijt.”
In de aanloop naar en tijdens de jaarwisseling, scherpt de politie het toezicht op vuurwerkgebruik en de coronamaatregelen aan. Verkuijlen: “Ervoor zorgen dat de jaarwisseling feestelijk en veilig verloopt, dat blijft een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Door corona passen we goed op onszelf en op anderen. Laten we dat ook doen tijdens oud en nieuw.”

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

SequriX

Wordt een partner