Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

NIBHV

Secusoft

Optex

VBN

Add Secure

Network Optix

Connect Security

BHVcertificaat.online

G4S

SmartSD

Regio Control Veldt

Genetec

Hikvision

SmartCell

Crown Security Services

Masset Solutions

Dero Security Products

DZ Technologies

CSL

SMC Alarmcentrale

Eizo

Multiwacht

Lobeco

Seris

Top Security

VEB

Traka ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

Nenova

VideoGuard

Advancis

HID

Akuvox

i-Pro

VAIBS

Sequrix

Paraat

Milestone

IDIS

CardAccess

Eagle Eye Networks

HD Security

2N

EAL

VVNL

Gold-IP

ASIS

Brivo

Alarm Meldnet

Avigilon Alta

Uniview

OSEC

SOBA

CDVI

Bosch Security Systems

Centurion

NetworxConnect

Hanwha Vision Europe

Trigion

Unii

Bydemes

Ajax Systems

Paxton

Alphatronics

ARAS

PG Security Systems

Seagate

Aritech

20face

Securitas

ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

Explicate

Kiwa

ADI

Politie en OM komen met app voor burgeronderzoek

27 mei 2019
Redactie
05:27

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) komen op 1 juni met een app waarmee burgers zelf onderzoek kunnen doen als zij slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Het gaat in eerste instantie om een proef in vier eenheden, voor mensen die zijn bestolen.

Politie en OM zien dat burgers steeds vaker zelf actie ondernemen als zij slachtoffer zijn van een misdrijf. “Vooral technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat mensen steeds beter in staat zijn om zelf onderzoekshandelingen te verrichten. Met de app ‘Mijn onderzoek’ proberen we op die beweging in te spelen en mensen te faciliteren”, zegt Oscar Dros, portefeuillehouder burgerparticipatie.

Diefstal
Het gaat om een kleinschalige proef in zes basisteams in vier politie-eenheden: Oost-Nederland, Oost-Brabant, Noord-Nederland en Rotterdam. Mensen die aangifte doen van diefstal krijgen de mogelijkheid aangeboden om via de app zelf onderzoek te doen.
Met de app kunnen zij onder meer een getuigeninterview afnemen, onderzoeken of er camerabeelden beschikbaar zijn, foto’s toevoegen van bewijsstukken, buurtonderzoek uitvoeren en online onderzoek verrichten. Het gaat om handelingen die iedere burger mag verrichten. John Lucas, hoofdofficier van justitie: “We zien dat burgers dergelijke handelingen nu ook verrichten. Het helpt als ze dat op een wijze doen waardoor wij de opbrengst van dit onderzoek ook in de vervolging kunnen gebruiken.”

Samenwerking
“Het is niet zo dat wij burgers vragen om ons werk te doen”, benadrukt Dros. “We zien het echt als een vorm van samenwerking. Mensen komen steeds vaker zelf in actie, of wij nu wel of niet met hun aangifte aan de slag gaan. Wij proberen het onderzoek door burgers met deze app zo goed mogelijk te ondersteunen.”
Want, hoewel opvolging door politie en OM niet wordt gegarandeerd, bestaat de kans dat de informatie die burgers via de app verzamelen later een rol speelt in de opsporing en vervolging van een verdachte. Dros: “We merken dat initiatieven van burgers niet altijd aansluiten op de werkwijze van de politie. Daarom willen we beide werelden bij elkaar brengen. Het is in ieders belang dat onderzoek zorgvuldig gebeurt.”

Zoektocht
De proef, die twee maanden duurt, maakt onderdeel uit van een bredere zoektocht naar effectieve samenwerking tussen burgers en politie. “Het is een zoektocht die kansen biedt en dilemma’s met zich meebrengt. Als politie en burgers de handen ineenslaan, kan dat tot prachtige resultaten leiden. Maar burgeronderzoek brengt ook risico’s met zich mee. Hoe voorkomen we bijvoorbeeld dat mensen het recht in eigen hand nemen?”

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Aritech

SequriX

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner