Beveiliging nieuws

Onze partners

Hanwha Vision Europe

Kiwa

Secusoft

Uniview

HD Security

Traka ASSA ABLOY

G4S

NIBHV

VBN

Optex

ARAS

Service Centrale Nederland

RoSecure

Nimo Dog Security

VVNL

SMC Alarmcentrale

HID

Regio Control Veldt

Genetec

Lobeco

SmartCell

SOBA

OSEC

DZ Technologies

Masset Solutions

Crown Security Services

i-Pro

De Beveiligingsjurist

IDIS

MPL

Seris

Milestone

Ajax Systems

BHVcertificaat.online

Paraat

ASIS

JMB Groep

CardAccess

Avigilon Alta

2N

SmartSD

Alarm Meldnet

Explicate

Eizo

Brivo

Dero Security Products

Trigion

VEB

Gold-IP

Add Secure

Paxton

CDVI

Nimo Drone Security

Advancis

NetworxConnect

EAL

Eagle Eye Networks

Unii

VideoGuard

20face

GFT

Bosch Security Systems

Top Security

ASSA ABLOY

Seagate

Oribi ID Solutions

VAIBS

Connect Security

Sequrix

Bydemes

PG Security Systems

Hikvision

Alphatronics

Multiwacht

Akuvox

Nenova

ADI

Centurion

Securitas

CSL

Politie: Europa wordt overspoeld met cocaïne

22 januari 2019
Redactie
12:27

Het afgelopen jaar hebben opsporingsdiensten in Nederlandse en Belgische havens 74.000 kilo cocaïne onderschept. In 2017 was dat nog 55.000 kilo. Volgens de politie wordt Europa momenteel overspoeld met cocaïne. Deze komt vooral uit Colombia. Nederland is bij de smokkelaars populair als doorvoerhaven naar Europa.

De politie schat dat 90 procent van de cocaïne die Nederland en België binnenkomt, bedoeld is voor andere landen. Dat maakt het probleem echter niet minder ernstig. De handel gaat gepaard met extreem geweld en afpersing en omkoping van douaniers en havenarbeiders. Er wordt ook enorm veel geld verdiend met de smokkel, wat weer leidt tot witwaspraktijken, ondermijning en criminele invloed op bonafide bedrijven. Verder bedrijven de bendes een steeds actievere marketing voor hun giftige producten. De politie ziet jongeren geronseld worden om cocaïne aan hun klas- en buurtgenoten te verkopen.

Internationale samenwerking
Nederland kan de cocaïnehandel niet alleen bestrijden. Daarom wordt nauwer samengewerkt met buitenlandse opsporingsdiensten. Ook worden Nederlandse agenten gestationeerd in Colombia, waar de meeste cocaïne vandaan komt. In 2015 werd in dat land al 900 ton geproduceerd. Een jaar later was dat 1300 ton en waarschijnlijk is het de laatste jaren nog veel meer. De handelswaar gaat via landen als Costa Rica, Panama, Ecuador, Brazilië, Suriname en de Dominicaanse Republiek naar Europa en de Verenigde Staten. Nederlanders beheersten vroeger al de logistiek op zee; ook nu spelen zij een belangrijke rol in de wereldwijde distributie van harddrugs. Daarbij wordt ook steeds grootschaliger geopereerd. Recent werd in Suriname een partij van 2300 kilo onderschept. Degene die verantwoordelijk was voor het transport, werd een week later geliquideerd. De meeste drugs komen via zeecontainers binnen, verstopt tussen andere producten. Maar er zijn ook bendes die eigen schepen en zelfs duikboten gebruiken. Door de strengere controles in Antwerpen en Rotterdam wordt steeds vaker uitgeweken naar kleine havens, zoals Zeebrugge en Vlissingen, om de drugs aan land te brengen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

MPL

Wordt een partner