Politie gaat strijd aan met gewelddadige drillrappers

Om het toenemende geweld tussen zogenoemde drillrappers tegen te gaan is de politie in de regio Haaglanden een offensief begonnen, zo schrijft het AD. Daarbij hebben acht doorzoekingen plaatsgevonden, waarbij bij tieners thuis wapens en 30.000 euro werden aangetroffen.

De inval maakte volgens het AD onderdeel uit van de nieuwe aanpak, die een einde moet maken aan de geweldsspiraal in de regio. De aanleiding vormden filmpjes op sociale media, waarop het gebruik van wapens was te zien. Er zijn vier jongeren tussen de 15 en de 19 jaar aangehouden, onder andere op verdenking van poging tot doodslag. Kort daarna zijn medewerkers van jeugdzorg gesprekken aangegaan met de gezinnen om te achterhalen wat daar mis is gegaan.

Onschuldige slachtoffers
Volgens politiechef Paul van Musscher is de nieuwe aanpak hard nodig, omdat het geweld steeds heftiger wordt en ook onschuldigen het slachtoffer dreigen te worden. Bijvoorbeeld als rivaliserende bendes met vuurwapens in een winkelcentrum een meningsverschil uitvechten. De politie werkt nauw samen met zorgverleners en scholen om het probleem aan te pakken. Zo wil men onder andere voorkomen dat jongeren zich aansluiten bij de bendes. Om de bestaande groepen op te pakken is een Team Grootschalige Opsporing geformeerd. Dat werkt regionaal en richt zich niet alleen op incidenten, maar ook op de samenhang daartussen. Het team hield onlangs nog dertien jongeren aan, die in een winkelcentrum in Nootdorp elkaar met wapens te lijf wilden gaan.

Deel dit artikel via: