Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Alphatronics

IDIS

Oribi ID Solutions

Paxton

BHVcertificaat.online

Multiwacht

EAL

JMB Groep

VideoGuard

Genetec

DZ Technologies

Masset Solutions

Secusoft

ASIS

SMC Alarmcentrale

Securitas

Regio Control Veldt

Add Secure

Hikvision

Nimo Dog Security

G4S

Brivo

Advancis

Sequrix

OSEC

CDVI

i-Pro

Kiwa

CSL

Uniview

Unii

Dero Security Products

Connect Security

VBN

Bydemes

Nimo Drone Security

Seagate

Explicate

Gold-IP

Seris

20face

PG Security Systems

Milestone

Trigion

RoSecure

Optex

ADI

SmartCell

SOBA

Paraat

ARAS

Ajax Systems

De Beveiligingsjurist

ASSA ABLOY

VEB

Eagle Eye Networks

Bosch Security Systems

Avigilon Alta

Alarm Meldnet

Centurion

GFT

HD Security

Service Centrale Nederland

2N

Nenova

VAIBS

Hanwha Vision Europe

Eizo

NIBHV

Lobeco

VVNL

NetworxConnect

Top Security

Traka ASSA ABLOY

HID

Akuvox

Crown Security Services

CardAccess

SmartSD

Politie grote steden wil betere aanpak steekincidenten

9 januari 2020
Redactie
13:26

Steeds vaker lijken jongeren messen bij zich te dragen. De politie in met name Amsterdam en Rotterdam maakt zich hierover grote zorgen. In andere steden leidde het gebruik van messen door jongeren recent tot dodelijke slachtoffers. Bureau Halt zag de afgelopen jaren bijna een verdubbeling van verboden wapenbezit.

Steekpartijen met jonge daders en vaak ook jonge slachtoffers lijken steeds vaker voor te komen, aldus onderzoekers van de NOS. Dit kostte recent het leven van de 16-jarige Roan uit Drachten. Eerder waren er verschillende steekincidenten onder jongeren in Amsterdam en Rotterdam. Om het verboden wapenbezit terug te dringen willen de politiekorpsen uit de twee grootste steden een stevigere aanpak doorvoeren. “We moeten als overheid en maatschappij het tij keren”, aldus een politiewoordvoerder tegenover de NOS.

Halt
Op het moment worden jongeren wegens verboden wapenbezit nog meestal doorverwezen naar Halt. Dat zag het aantal cliënten tussen 2016 en 2019 toenemen van 269 naar 395. Zondag hield de politie in Amsterdam nog vijf jongeren aan op verdenking van een gewapende overval. Bij hen thuis werd een compleet arsenaal aan steekwapens aangetroffen. De jongste verdachte was pas 11. Meestal betreft verboden wapenbezit messen, maar ook worden uitschuifbare wapenstokken en nepvuurwapens in beslag genomen. Sommige verdachten verklaren zonder wapen niet meer over straat te durven. De politie denkt echter dat het deels ook een modeverschijnsel is, dat aangewakkerd wordt door agressieve muziekstijlen. In sommige videoclips pronken rappers met grote messen, waarmee zij het dragen van steekwapens lijken te normaliseren. De politie verwacht dat zwaardere straffen ertoe zullen leiden dat jongeren minder vaak een wapen meenemen.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner