Politie heeft handenvol aan malafide webwinkels

Ook voor online criminelen nadert ‘Black Friday’. Zij profiteren sowieso al van de door corona enorm gestegen verkoop via webwinkels. Tegenover de NOS verklaart de politie dit jaar al 13 duizend aangiftes te hebben ontvangen tegen malafide webwinkels. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van heel 2019.

De politie gaat er vanuit dat oplichters al nieuwe valse webwinkels hebben klaargezet voor de sinterklaasinkopen en Black Friday aanstaande vrijdag. Vaak gaat het om nagemaakte websites van bekende winkels, waarop wel besteld en betaald kan worden, maar die nooit de betaalde producten zullen leveren. Daarbij gaat het vooral om elektronica en sportartikelen. Het is bijvoorbeeld riskant om de Playstation 5 te bestellen. Legitieme winkels geven toe dat ze deze nog niet kunnen leveren, maar bij criminele webwinkels lijkt hij wel verkrijgbaar. Wie een bestelling plaatst kan echter lang wachten.

Koopjesjagers bestelen
Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie, kent een website waar voor twee ton aan Playstations 5 is besteld. Mogelijk worden die alsnog geleverd, maar verschillende klanten hebben al aangifte gedaan van oplichting, omdat zij er geen vertrouwen meer in hebben.
De politie verwacht dat vooral rond donderdag veel nieuwe webwinkels zullen verschijnen, die alleen bedoeld zijn om koopjesjagers te bestelen. Dat vreest directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org ook. Directeur Joep van de Ven van Betersport.nl maakte eerder mee dat criminelen de website van zijn bedrijf hadden nagemaakt. Consumenten kwamen bij hem klagen toen zij hun bestellingen niet kregen. Het wrange was dat de nepsite in Google nog hoger scoorde dan de echte website van het bedrijf.

Lastig
Het is vaak lastig om malafide webwinkels online te krijgen. Het gaat dan om bendes die vanuit meerdere landen actief zijn. Betersport.nl liep zo een ton omzet mis en houdt aan de kwestie buiten zijn schuld veel ontevreden klanten over. Een maand geleden kwamen er weer vier nagemaakte websites online, maar toen wist Betersport.nl wat te doen en duurde het nog maar drie dagen om ze van internet verwijderd te krijgen. De ondernemer controleert de komende dagen zelf via Google of er opnieuw nepsites online komen, die zijn producten tegen lagere prijzen aanbieden.
Ook de Fraudehelpdesk heeft in 2020 veel meer slachtoffers van webwinkelfraude geregistreerd dan in 2019, zo meldt nu.nl. Dit jaar ging het tot nu toe om 2.581 slachtoffers, terwijl het er vorig jaar nog in totaal 1.582 waren. In totaal werd er 3.700 keer melding gemaakt van webwinkelfraude, ten opzichte van 2.361 keer vorig jaar. Volgens de Fraudehelpdesk maken fraudeurs misbruik van het feit dat mensen meer online zijn gaan bestellen. Het schadebedrag zou dit jaar zijn gestegen tot 577.705 euro tegenover 463.229 euro in 2019.

Prioriteit
Thuiswinkel.org is niet te spreken over de aanpak van de politie. Maar volgens Van der Linden zijn er te veel aangiftes om die allemaal te kunnen behandelen. Nepwinkels zijn niet het enige probleem waar de cyberafdeling van de politie mee te kampen heeft. De specialisten hebben het ook druk met phishing, WhatsApp- en helpdeskfraude. Daarom gaat de prioriteit uit naar zaken die de meeste schade veroorzaken. Zo wordt nu onderzoek gedaan naar een bende die via internet 1500 slachtoffers zou hebben gemaakt. Voorts wordt samengewerkt met banken, zodat bankrekeningen van malafide bedrijven zo snel mogelijk geblokkeerd kunnen worden. Van der Linden benadrukt dat consumenten vooral zelf goed moeten opletten. Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, is dat ook vaak zo.

Deel dit artikel via: