Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Trigion

Brivo

Masset Solutions

ADI

Genetec

Eagle Eye Networks

ASIS

HID

OSEC

Multiwacht

Distri Company

Unii

Seris

Dero Security Products

VVNL

Secusoft

IDIS

Traka ASSA ABLOY

VEB

SmartSD

Oribi ID Solutions

Alphatronics

Optex

Advancis

Top Security

BHVcertificaat.online

Paxton

Intrasec

Hanwha Vision Europe

CDVI

VAIBS

NetworxConnect

Alarm Meldnet

Uniview

Milestone

Sequrix

Lobeco

Nenova

MOBOTIX

Kiwa

i-Pro

Gold-IP

Eizo

VBN

Avigilon Alta

ARAS

Service Centrale Nederland

NIBHV

Hikvision

EAL

SMC Alarmcentrale

VideoGuard

Akuvox

Centurion

Aritech

Network Optix

2N

G4S

Crown Security Services

SmartCell

SOBA

CSL

Paraat

Seagate

ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

Ajax Systems

Add Secure

Securitas

PG Security Systems

Regio Control Veldt

HD Security

Bydemes

Connect Security

Politie op jacht naar portiers met valse diploma’s

3 mei 2022
Redactie
13:51

Sinds de heropening van de horeca is er een grote vraag naar horecaportiers om evenementen en uitgaansavonden in de horeca in goede banen te leiden. De Nationale Politie en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) zien daardoor een buitensporige toename van diplomafraude. Die gaan ze gezamenlijk aanpakken.

Bij controles door de politie blijkt een deel van de horecaportiers te beschikken over vervalste diploma’s. Op basis van deze vervalste diploma’s zijn ten onrechte beveiligingspassen afgegeven waarmee portiers bij de deur staan. Dit leidt tot onveilige situaties, omdat de betreffende frauderende portiers niet over de vereiste vaardigheden en papieren beschikken. Uiteindelijk kan de horecaondernemer die de portier al dan niet via een bedrijf inhuurt, de dupe worden. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid in en rond het bedrijf.

Noodzaak
De noodzaak van goede horecaportiers blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename van het aantal openbare orde misdrijven is ten opzichte van 2019 met 65 procent gestegen. Nu alles weer open is, is het aannemelijk dat deze stijgende trend zich doorzet in 2022. Dat maakt het nog noodzakelijker dat gekwalificeerde mensen bij de deur staan.

Politie
Deze zogeheten themagroep Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (WPBR) van de politie heeft in samenspraak met SVH alle regionale politie-eenheden opgeroepen de controle op te voeren. Zowel bij het afgeven van de beveiligingspas, als aan de deur bij de bedrijven moet de controle worden opgevoerd. De politie mag een pas voor een horecaportier afgeven wanneer de aanvrager in het bezit is van het diploma SVH Horecaportier. Via het Diplomaregister van SVH, waarin alle gediplomeerde horecaportiers zijn opgenomen, kan de politie of werkgever controleren of iemand daadwerkelijk in het bezit is van dit diploma.

Controle aan de deur
De politie controleert aan de deur bij horecagelegenheden en evenementen. Deze controle is cruciaal om eventuele fraude op te sporen. De twee meest voorkomende vormen van fraude zijn het vervalsen van diploma’s en identiteitsfraude. In het geval van identiteitsfraude heeft een ander zich voorgedaan als examenkandidaat met vervalste legitimatie. Deze persoon heeft tegen betaling namens iemand anders het examen afgelegd. Ook is het voorgekomen dat tijdens de aanvraag van de beveiligingspas iemand met een vervalst diploma er tussendoor is geglipt. De politie is daarom voornemens om met terugwerkende kracht deze controle (nogmaals) uit te voeren.

Misdrijf
Een woordvoerder van de themagroep WPBR licht toe: “Op deze manier proberen we eventuele fraudegevallen alsnog boven water te krijgen en zo misstanden bij de deur te voorkomen. In geval van fraude wordt de toestemming en de beveiligingspas per direct ingetrokken. Daarnaast wordt door SVH altijd aangifte gedaan van valsheid in geschrifte. Het betreft hier een misdrijf uit het Wetboek van Strafrecht.”
Ricardo Eshuis, directeur van SVH: “SVH is door het ministerie van Justitie en Veiligheid aangewezen als certificerende instantie voor horecaportiers. SVH neemt haar taak hierin zeer serieus omdat veilig uitgaan juist in deze tijd na de lockdowns een grote behoefte is van zowel gasten als de horecabedrijven.” Verder wijst Eshuis op het feit dat de diploma’s zijn voorzien van zichtbare en niet zichtbare echtheidskenmerken. “Mensen die knutselen met Photoshop vallen nagenoeg altijd door de mand. Iemand die bijvoorbeeld vergeten is zijn geboortedatum aan te passen en op 3-jarige leeftijd zijn horecaportiers diploma behaald heeft, dat halen we er echt wel uit. Ook komt het voor dat mensen hun handtekening importeren in een PDF bestand waardoor er zo’n mooi grijs balkje op het document verschijnt. Dit zijn wat simpele voorbeelden, maar daarnaast hebben wij onze handen echt vol aan geraffineerde identiteits- en diplomafraude”, aldus Eshuis.

Diplomaregister
Wie als ondernemer horecaportiers aan de deur heeft staan en zeker wil weten dat zij voldoen aan de eisen, kunnen het Diplomaregister van SVH raadplegen of contact opnemen met SVH. Als portiers via een bedrijf worden ingehuurd, ligt de eerste verantwoordelijkheid bij dat bedrijf. De horeca-ondernemer dient er voor te zorgen dat hij zeker weet dat het werkt met gediplomeerde en geregistreerde horecaportiers. Om identiteitsfraude bij examens te voorkomen worden bij de praktijkexamens van horecaportiers altijd opnames gemaakt zodat altijd te herleiden is wie wanneer examen heeft gedaan. Eshuis: “Vanuit SVH vinden we het jammer dat dit moet, maar we willen in samenwerking met de politie echt voorkomen dat horecaondernemers de dupe worden van frauderende portiers. We willen bovenal veiligheid voor alle gasten tijdens een avond uit.”

Onvoldoende aandacht
“Overheden hebben vaak onvoldoende aandacht voor de veiligheidsrisico’s in de horeca”, zegt Taco Van Luyten als voorzitter van de sectie Evenementen- en Horecabeveiliging (EHB) van de Nederlandse Veiligheidsbranche. “Er is onvoldoende zicht op kwaliteit van horecabeveiligers en op de samenwerking met politie en andere overheden. Daarbij komt dat beveiliging vaak als ‘sluitpost’ wordt beschouwd.”
In een ‘visie op evenementen- en horecabeveiliging’ waarschuwde de Nederlandse Veiligheidsbranche eerder al voor een tekort aan gekwalificeerde horecabeveiligers. Een gekwalificeerde horecabeveiliger beschikt over een beveiligingspas die wordt uitgereikt als hij of zij in het bezit is van het diploma SVH Horecaportier. Via het diplomaregister SVH, waarin alle gediplomeerde horecaportiers zijn opgenomen, kan de politie controleren of iemand daadwerkelijk in het bezit is van dit diploma. En screent de politie de persoon of hij of zij betrouwbaar is.  Reguliere beveiligers mogen eveneens beveiligingswerkzaamheden verrichten in de horeca, voor hen gelden vergelijkbare regels.
Ook Van Luyten wordt geconfronteerd met een capaciteitsgebrek, maar blijft waken voor betrouwbaarheid van de branche en de hoge kwaliteitsnorm die is verweven in het Keurmerk Horecabeveiliging. “Effectief toezicht en handhaving rond horecabeveiliging is een vereiste.”

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Seagate

Suricat

Aritech

SequriX

Videoguard

Distri Company

Wordt een partner