Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Paxton

Masset Solutions

IDIS

Advancis

Crown Security Services

20face

SmartSD

Network Optix

Lobeco

Uniview

Gold-IP

Regio Control Veldt

Brivo

Securitas

Service Centrale Nederland

Dero Security Products

CardAccess

ARAS

Oribi ID Solutions

2N

Seris

Seagate

Eagle Eye Networks

ADI

VBN

Bosch Security Systems

CSL

Trigion

G4S

SmartCell

Genetec

Multiwacht

Unii

VideoGuard

Top Security

OSEC

Paraat

Eizo

PG Security Systems

Hanwha Vision Europe

SMC Alarmcentrale

Connect Security

Akuvox

Optex

SOBA

ASSA ABLOY

HID

NIBHV

NetworxConnect

Aritech

VEB

DZ Technologies

Milestone

Traka ASSA ABLOY

Nenova

Secusoft

Add Secure

Kiwa

Alphatronics

Avigilon Alta

HD Security

Explicate

EAL

Centurion

i-Pro

CDVI

Ajax Systems

ASIS

VVNL

Hikvision

Sequrix

VAIBS

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

Bydemes

Politie signaleert 4000 geldezels in 26 landen

4 december 2020
Redactie
14:24

Jongeren zijn vaak slachtoffer van fraude met bankpassen, blijkt na een internationale actie rond money mules. Ze worden door criminelen verleid om hun bankpas af te staan, waarna er geld mee wordt witgewassen. Bij de actie in 26 landen werden ruim 4000 money mules geïdentificeerd.

Een money mule (geldezel) is iemand die zijn of haar bankrekening laat misbruiken. De geldezel sluist hierbij al dan niet bewust fraudeleus verkregen geld door naar criminelen. Op deze manier blijft de crimineel buiten het zicht van de politie. Steeds vaker worden jongeren verleid om hun bankpas en pincode af te geven, onder het mom van gemakkelijk, snel geld verdienen. Ze worden geronseld via social media accounts als ‘snelgeldverdienen’ of ‘moneymakers’ . “Met alle gevolgen van dien”, zegt Caroline Sander, teamleider bij de Electronic Crimes Task Force (ECTF) van de Landelijke Eenheid. “De pakkans is groot. Niet de criminelen draaien op voor de schade, maar de jongeren, die bovendien strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.” Sander beseft dat jongeren een gemakkelijke prooi zijn, omdat de ronselaar vertelt dat ze er honderd of zelfs tweehonderd euro mee kunnen verdienen. “Dat is veel geld voor weinig inspanning. De jongeren worden, soms zonder dat ze het doorhebben, een crimineel netwerk ingesleurd.”

Pakkans hoog
Preventie is belangrijk. Sander doet daarom een oproep aan ouders: “Praat er met uw kinderen over: krijgen ze een aanbod om snel geld te verdienen? Dat is foute boel. Altijd. De gevolgen voor de geldezel en hun ouders zijn ingrijpend. De pakkans vanuit de banken is namelijk ontzettend hoog. De jongeren draaien op voor de schade en ze kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Met als mogelijk gevolg een forse schuld met bijbehorende afbetalingsregeling en een strafblad. Ook de bank kan maatregelen nemen. Zo kan het zijn dat deze jongeren acht jaar lang geen gebruikmaken kunnen maken van de financiële diensten van banken. Ze kunnen dan bijvoorbeeld geen lening of hypotheek afsluiten of een nieuwe rekening openen.”
Politie, OM en banken wijzen jongeren al langer op de gevaren van money mule worden. De politie doet dat onder meer via vraaghetdepolitie.nl en Instagram. Daarnaast zijn er jongerencampagnes, waarbij andere partners aandacht vragen voor dit fenomeen. Meer informatie over geldezels staat op deze website.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Videoguard

Aritech

Suricat

SequriX

Seagate

Wordt een partner