Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Nimo Dog Security

VEB

SmartSD

20face

Multiwacht

HID

Explicate

CSL

Top Security

Traka ASSA ABLOY

Advancis

VAIBS

Akuvox

NetworxConnect

Regio Control Veldt

Genetec

Add Secure

Ajax Systems

JMB Groep

Secusoft

GFT

Bosch Security Systems

2N

Dero Security Products

Avigilon Alta

Sequrix

G4S

Crown Security Services

VVNL

NIBHV

Trigion

Alarm Meldnet

Kiwa

Uniview

PG Security Systems

VBN

Nimo Drone Security

Optex

ADI

Unii

Masset Solutions

De Beveiligingsjurist

ARAS

Oribi ID Solutions

CardAccess

Connect Security

IDIS

Paxton

Seagate

Gold-IP

Centurion

Eagle Eye Networks

EAL

Paraat

ASSA ABLOY

Securitas

Service Centrale Nederland

SmartCell

Network Optix

RoSecure

Hikvision

HD Security

Seris

Nenova

SMC Alarmcentrale

OSEC

DZ Technologies

CDVI

ASIS

BHVcertificaat.online

SOBA

Eizo

Hanwha Vision Europe

Alphatronics

Brivo

i-Pro

Bydemes

Lobeco

VideoGuard

Milestone

Politie telt 40 procent minder woninginbraken in winterperiode

20 april 2021
Redactie
07:33

Tijdens de herfst- en wintermaanden werd fors minder vaak in woningen ingebroken, schrijft het AD op basis van politiecijfers. De politie registreerde zo’n 13.500 woninginbraken. Een jaar eerder in dezelfde periode waren dat er nog 22.000. Een reden kan de avondklok zijn.

De daling is in alle provincies te zien, zo blijkt uit cijfers van dataplatform Local Focus. De grootste daling was te zien in Limburg, waar het aantal woninginbraken halveerde. Op lokaal niveau waren wel stijgingen te zien, zoals in Alphen aan den Rijn, Baarn, Breda, Eindhoven en Zoetermeer. Maar in negen van de tien gemeenten daalde het aantal inbraken.

Beter hang- en sluitwerk
De politie gaat er vanuit dat de dalingen te danken zijn aan het vaker thuis zijn van mensen vanwege de coronapandemie. Inbrekers worden ook vaker opgepakt, omdat zij meer opvallen in de verder verlaten straten. Verder ontdekken steeds meer criminelen dat het makkelijker en veiliger is om mensen online te bestelen. Terwijl het aantal woninginbraken afnam met 40 procent, steeg de geregistreerde cybercrime met maar liefst 127 procent.
Wat ook helpt tegen fysieke criminaliteit zijn de campagnes van overheid en verzekeraars en initiatieven als Politiekeurmerk Veilig Wonen. In 2012 vonden nog 100.000 (pogingen tot) woninginbraken plaats, terwijl dat aantal in 2018 gehalveerd was. De meeste huizen hebben inmiddels veiligheidsbeslag en in veel buurten waarschuwen bewoners elkaar via de buurt-app voor verdachte omstandigheden.

Verzekeren
Het blijft ondanks de dalende inbraakcijfers voor bewoners belangrijk om een goede inboedelverzekering af te sluiten. Via een vergelijkingssite kan men een verzekering vergelijken om tot een optimale mix te komen van dekking en eigen risico. Men vergeet nog wel eens dat sommige kostbaarheden, zoals video- en audioapparatuur en sierraden maar tot een bepaald bedrag worden vergoed. Soms kan een aparte kostbaarhedenverzekering uitkomst bieden. Daarnaast zijn er verzekeraars die korting geven als bepaalde preventieve maatregelen zijn getroffen, zoals gecertificeerd hang- en sluitwerk, een goede safe en een PKVW-, BORG– of VEB-certificaat. Een goede verzekeraar geeft ook adviezen, zoals het scannen en beveiligd opslaan van aankoopbewijzen.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

Seagate

SequriX

Videoguard

Wordt een partner