Politie volgde advocaten om topcrimineel op te sporen

Om topcrimineel Ridouan Taghi op te sporen, zou de politie advocaten hebben laten volgen. Dat schrijft het AD op basis van eigen onderzoek. Advocaten zijn woedend. Zij wijzen erop dat zij hun leven niet meer zeker zijn als criminelen via deze methode worden opgepakt.

Het ging om de advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef. In Nederland werden zij gevolgd op Schiphol en nadat gebleken was dat zij op het vliegtuig naar Dubai waren gestapt, verzocht de politie collega’s in die stad om de twee ook daar in de gaten te houden. De advocaten werkten overigens niet voor Taghi, maar voor Khalid J., die verdacht wordt verschillende liquidaties te hebben uitgevoerd. Daarom werd volgens het OM geen inbreuk gemaakt op de vertrouwelijke relatie van een advocaat met zijn cliënt. Gehoopt werd dat de advocaten de rechercheurs in Dubai naar Taghi zouden leiden, maar dat gebeurde niet.

Ernstige represailles
Niet alleen de twee advocaten zelf zijn boos over het volgen door de politie. Ook de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) wijzen erop dat deze opsporingsmethode tot ernstige represailles kan leiden. Zij sluiten niet uit dat het volgen van advocaten vaker plaatsvindt om de politie naar voortvluchtige verdachten te leiden en eisen volledige openheid van het College van Procureurs Generaal en de garantie dat dit nooit meer zal gebeuren. Volgens het OM ging het om een uitzonderlijke actie, omdat de opsporing van Taghi topprioriteit had. Zo wilde men verhinderen dat er nog meer liquidaties zouden plaatsvinden.

Deel dit artikel via: