Politie waarschuwt voor cybercriminaliteit ‘aan huis’

Onderzoek door de politie heeft een nieuwe oplichtingspraktijk aan het licht gebracht. Aanleiding vormde de arrestatie in november van twee mannen, die bij slachtoffers thuis het programma Anydesk op de computer hadden geïnstalleerd na met een smoesje hun vertrouwen gewonnen te hebben.

Met programma’s als Anydesk en Teamviewer kan een helpdeskmedewerker de computer van een klant overnemen. Bijvoorbeeld om op afstand software te installeren. Het is legale en nuttige software, die echter ook door criminelen misbruikt kan worden. Vermoedelijk hebben de twee opgepakte verdachten geprobeerd tientallen mensen op te lichten. Bij minstens zeven mensen is er ook daadwerkelijk geld buit gemaakt. De totale schade was 20.000 euro.

Aan de deur
Digitaal rechercheur Toon Cardinaal: “We horen soms letterlijk terug van daders van bankhelpdeskfraude dat het erg lang kan duren om geld los te peuteren van slachtoffers. Daarom zijn deze criminelen ook steeds op zoek naar nieuwe manieren van online oplichting. Het gebruik van programma’s als Anydesk of Teamviewer zien we al langer: een zogenoemde bankmedewerker vraagt het slachtoffer over de telefoon om dit te installeren. Maar in dit geval kwam er zelfs een verdachte aan de deur om Anydesk te installeren en zo nog sneller toegang te hebben tot iemands computer en internetbankieren.”

Aanhoudingen
Op maandag 29 november heeft de politie twee mannen op heterdaad aangehouden in een auto in Amsterdam. De verdachten wonen in Amsterdam en zijn 22 en 24 jaar. Zij zitten inmiddels niet meer vast, maar blijven verdachten in de zaak. Het politieonderzoek van de Eenheid Midden-Nederland loopt nog steeds. De aangetroffen telefoons en laptops zijn in beslag genomen en zullen verder worden onderzocht.
In het onderzoek zijn tot nu toe zeven slachtoffers gevonden. De verdachten hebben in totaal meer dan 20.000 euro buit gemaakt. Verwacht wordt dat er nog meer slachtoffers zijn en dat het schadebedrag veel groter is. De politie roept slachtoffers op om contact op te nemen, ook als de oplichting niet is gelukt. Voorts wordt erop gewezen dat banken nooit om toegang tot computers vragen en zeker geen programma’s als Anydesk of Teamviewer zullen vragen te installeren.

Deel dit artikel via: