Politie wil meldplicht bij overlast met vuurwerk
Politieagenten krijgen momenteel gerichte trainingen en speciale brillen en gehoorbeschermers om zich voor te bereiden op de jaarwisseling. “Dat is nodig”, zegt Ruud Verkuijlen, “want agenten zijn tijdens oud en nieuw nog steeds regelmatig slachtoffer van geweld.”
Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politie Ambtenaren (GTPA), pleit er daarom voor om de bestuurlijke maatregel van meldplicht vaker toe te passen, net zoals dat bij voetbalhooligans gebeurt. Daarmee is volgens hem te voorkomen dat raddraaiers tijdens de viering van oud en nieuw de straat op gaan met vaak zwaar en illegaal vuurwerk en zich daarmee regelmatig schuldig maken aan agressie en geweld tegen hulpverleners.
Aanvalsgranaat
De politie slaagde er vorig jaar in om ruim 150 geleverde pakketten met illegaal vuurwerk uit de handel te halen. Pakketten met illegaal vuurwerk dat de kracht heeft van een aanvalsgranaat. Daarbij komt dat het, anders dan legaal vuurwerk, massa-explosief is. Gaat er één af, dan gaat gaat meteen alles af. Via internet blijft illegaal vuurwerk het land binnen komen, constateert de politie. “Onze taak is de mensen zo goed mogelijk te blijven informeren over de gevaren van dit vuurwerk. Het meest kansrijk zijn de ouders. Je zou maar al stofzuigend onder het bed van je puberzoon een sporttas met illegaal vuurwerk aantreffen. Levensgevaarlijk. Daar moeten complete woonwijken voor ontruimd worden”, waarschuwt Verkuijlen. “En dat vraagt een grote inspanning van de politie en gemeenten.”
Gespannen voet
Volgens De Telegraaf is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) huiverig voor het invoeren van de voorgestelde meldplicht, omdat burgemeesters dan in feite een strafmaatregel moeten opleggen. Dat staat volgens de belangenorganisatie op gespannen voet met de bedoeling van de wet en met de taakverdeling tussen justitie, rechterlijke macht en gemeenten. Die rollen moeten niet door elkaar gaan lopen, ook omdat gemeenten vinden dat regelmatig bevoegdheden bij hen worden gelegd omdat politie en justitie te weinig capaciteit hebben. Verkuijlen benadrukt echter dat er geen effectievere straf dan raddraaiers oud en nieuw op het politiebureau te laten doorbrengen. Een dergelijke meldplicht bestaat al, maar nog niet voor personen bij wie illegaal vuurwerk wordt aangetroffen. En juist dat is volgens de politie ook noodzakelijk.
Lappendeken aan regels
Vooral omdat een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen voorlopig van de baan is, bereidt de politie zich op het ergste voor. Vorig jaar waren er 76 incidenten met agressie en geweld tegen agenten. Daarbij was het niet altijd duidelijk of dat met legaal of illegaal vuurwerk gebeurde. De politie gaat dan maar uit van de tweede optie. De handhaving wordt intussen steeds lastiger. Wel zijn er steeds meer gemeenten die vuurwerkvrije zones invoeren of knalvuurwerk en vuurpijlen verbieden. Rotterdam en Leiden overwegen zelfs een vuurwerkverbod voor de hele gemeente. Volgens Verkuijlen ontstaat hierdoor een lappendeken aan regels en wordt vuurwerktoerisme in de hand gewerkt. “In Den Haag vinden experimenten plaats met vuurwerkshows in de wijk. Georganiseerd door de wijkbewoners zelf. Dat is interessant.”