Politie zet Big Data in om zakkenrollers te herkennen
In de strijd tegen rondtrekkende criminele bendes starten de politie en de Technische Universiteit Eindhoven samen een proef met data-correlatie. Door data van bijvoorbeeld nummerborden slim te combineren met camerabeelden en berichten op social media, zouden bijvoorbeeld zakkenrollers sneller herkend kunnen worden.
Internationaal rondtrekkende criminele groepen die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven, waaronder zakkenrollen, vertonen doorgaans hetzelfde gedrag. Hun gedrag wijkt echter af van het reguliere publiek dat zich op straat of in winkelcentra bevindt. En het is juist dit afwijkende gedrag dat de politie kan gebruiken bij de opsporing. Door data te combineren en slimme analysetechnieken te gebruiken zou het afwijkende gedrag van deze criminelen sneller herkend kunnen worden, voordat ze toeslaan.
Proeftuin Roermond
Een van de plekken waar met data-correlatie wordt gewerkt, is in het centrum van Roermond. Deze stad kampt met ernstige overlast door zakkenrollers. Een wetenschappelijk team onder leiding van TU/e-hoogleraar data mining Mykola Pechenizkiy staat de politie bij met de analyse van data over bezoekers van het centrum van Roermond. Het gaat hier bijvoorbeeld om automatisch herkende nummerborden, berichten op social media en camerabeelden.
Sensing
De proef in Roermond is een van de lokale proeftuinen van het Sensing-programma van de politie. Het doel van dit programma is om de nieuwe mogelijkheden te testen die het gebruik van data biedt voordat ze in de praktijk worden gebruikt. In deze samenwerking met de TU/e gaat het om het ontwikkelen van nieuwe data-analysetechnieken om crimineel gedrag sneller te herkennen. Hiertoe is een fysieke plek ingericht op de campus, ook wel de ‘generieke proeftuinvoorziening’ genoemd.
Privacy
Vanzelfsprekend vormen privacyvraagstukken een belangrijk onderdeel van dit project. Door nieuwe technieken in proeftuinen uit te proberen, wordt de impact ervan in de praktijk duidelijk. Niet alleen voor de criminelen waar het project zich op richt, maar ook voor de overige bezoekers van het winkelcentrum. Marius Monen van het TU/e Data Science Center Eindhoven: “We werken daarom bijvoorbeeld ook nauw samen met de burgemeester en officier van justitie. Zij kunnen op basis van de ervaringen in de proeftuinen inschatten wat de impact op de privacy van burgers is en beslissen of dit acceptabel is om de gewenste doelen te bereiken.”
Andere proeftuinen
Dit project kwam mede tot stand middels de samenwerking tussen de politie en de stichting DITSS (Dutch Institute for Safety & Technology). Mogelijk wordt de samenwerking tussen DITSS, Politie en TU/e (samenwerkend met de Tilburg Universiteit in Jheronimus Academy of Data Science, JADS) in de toekomst nog uitgebreid. Elle de Jonge, hoofdinspecteur bij de politie en landelijk coördinator van de Sensing proeftuinen: “De analysetechnieken die ontwikkeld worden verwachten we ook in te kunnen gaan zetten in andere proeftuinen die nu nog in ontwikkeling zijn. Bijvoorbeeld ter voorkoming van plofkraken en het herkennen van afwijkend gedrag in de scheepvaart om drugsrunners te onderscheppen.”
Bron: politie.nl