Circuit Zandvoort kiest IDIS voor videomanagementsysteem

Na 35 jaar keert de Formule 1 Grand Prix terug naar het racecircuit van Zandvoort. Dat betekent onder andere een groot aantal extra veiligheidseisen. IDIS Benelux van racefanaat Carlo Kuijer gaat zorgen voor het beheer van het cameratoezicht met het VMS van IDIS.

Het circuit uit 1948 is sfeervol en mooi gelegen in de duinen. Maar het is wel wat gedateerd en er zal het nodige moeten gebeuren voordat er in mei 2020 de Grand Prix verreden kan worden. Naast de geplande aanpassingen van de baan en de uitbreiding van de paddock is in 2018 gestart met de upgrade van alle IT-gerelateerde systemen. Track manager Niek Oude Luttikhuis is verantwoordelijk voor dit project. “Het IT-vraagstuk inclusief het camerasysteem was een enorme uitdaging. Vanuit een positie waarin we afhankelijk waren van één leverancier is nu een situatie gecreëerd waarin we onafhankelijk zijn en alles in eigen beheer hebben. We hebben ons laten adviseren door partners met passie voor de racewereld én passie voor het vakgebied waarin ze werkzaam zijn. Nu werken we samen met een selecte groep leveranciers, elk met een eigen specialisatie, zoals ook IDIS.” De samenwerking verloopt tot op heden erg fijn, vervolgt Oude Luttikhuis. “Er is goede onderlinge communicatie tussen IDIS en de verschillende leveranciers. Ze denken mee, vullen elkaar aan en bieden oplossingen. Hierdoor heeft Circuit Zandvoort al een grote verbeterslag kunnen maken.”

Verbeteren ‘track controle’
“Om onafhankelijkheid te creëren en zelf ‘in control’ te zijn, is besloten om een compleet nieuw videomanagementsysteem te installeren. Dit bleek in onze situatie de enige echt structurele oplossing”, aldus Oude Luttikhuis. Het cameratoezicht wordt op Circuit Zandvoort voornamelijk gebruikt voor track controle; het monitoren van de race, het waarnemen van incidenten en het terugkijken van beelden ter beoordeling van een eventueel incident. Het nieuwe VMS moest voldoen aan een aantal door Circuit Zandvoort gestelde eisen, zoals goede werking met camera’s van andere merken, beeldweergave in real-time (geen vertragingen, geen vreemde ghost-schaduw bij weergave racewagens en geen ‘stotterende’ beelden) en weergave via een video wall. Daarnaast waren een scherpe beeldkwaliteit vereist, evenals een toekomstbestendig en schaalbaar systeem en beelden die direct opvraagbaar zijn zodat deze snel beoordeeld kunnen worden.

Gebruiksvriendelijk
De organisatie van Formule 1 heeft daarnaast ook de eis voor een camerasysteem op basis van IP weggelegd bij Circuit Zandvoort. Ten tijde van de F1 in mei 2020 bekijkt de organisatie namelijk niet alleen via het eigen camerasysteem de camerabeelden van de race maar ook via het IDIS Video Management Systeem. De F1 organisatie krijgt tijdens de F1 in Nederland tijdelijk functioneel geautoriseerde toegang tot het VMS.

Integratie IDIS Solution Suite
Met de implementatie van IDIS Solution Suite is invulling gegeven aan alle gestelde eisen. Aanvullend hierop biedt ISS nog veel meer zoals robuuste netwerkbeveiliging, een interactieve E-map, ISS mobile (toegang via mobiel device tot ISS Expert), opties als failover, back-up en redundantie en lage gebruikskosten.
Vanuit een uitgebreide voorbereiding is begin 2019 een nieuw systeem opgezet parallel aan het oude systeem. Circuit Zandvoort wordt immers bijna dagelijks gebruikt wat betekende dat tijdens de implementatie alles gewoon werkzaam en beschikbaar moest zijn. Recent is het nieuwe systeem uiteindelijk succesvol in gebruik genomen.
Inmiddels is ook een zestal IDIS camera’s geïnstalleerd, deze zijn gepositioneerd op de meest belangrijke posities rondom de racetrack.

Gebruiksvriendelijk
“In de ruimte waar Racecontrols zich bevindt werkt een roulerend team van in totaal tien mensen met het nieuwe ISS. Slechts vier hiervan hebben kort uitleg gehad van het systeem. Dit geeft wel aan dat ISS echt gebruiksvriendelijk is! Op dit moment moet nog aandacht besteed worden aan het instellen van de autorisatieniveaus zodat niet iedere gebruiker dezelfde rechten heeft”, aldus Oude Luttikhuis. “De vervanging van de oude camera’s door de nieuwe IDIS camera’s is door onze eigen technische man uitgevoerd. Ook hier maakt IDIS haar bewering “echte plug & play” meer dan waar!”

Verbeteren en uitbreiden
In de toekomst wil het Circuit Zandvoort alle camera’s groepsgewijs vervangen door IDIS-camera’s en wellicht investeren in een nieuwe video wall maar dit is nog even afhankelijk van de benodigde investering. Het circuit gereed maken voor F1 Dutch Grand Prix 2020 brengt namelijk over de gehele linie veel kosten met zich mee. “Maar dat onze voorkeur naar de kwaliteitsproducten van IDIS uitgaat dat moge duidelijk zijn”, aldus de track manager. Binnen de bestaande mogelijkheden werkt het nieuwe IDIS Video Management Systeem volgens hem perfect. “Vanaf nu gaan we aan de slag om het verder te verbeteren en uit te breiden.”

Gedeeld

Geef een reactie