Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Oribi ID Solutions

Regio Control Veldt

Seris

Bosch Security Systems

ASIS

CDVI

HID

SmartCell

Secusoft

Explicate

Lobeco

Bydemes

G4S

PG Security Systems

Hikvision

Add Secure

Sequrix

HD Security

20face

Trigion

Optex

Multiwacht

Traka ASSA ABLOY

VideoGuard

Gold-IP

Paxton

Unii

SmartSD

Milestone

Eagle Eye Networks

2N

Crown Security Services

Avigilon Alta

Uniview

Alphatronics

Nenova

Centurion

VAIBS

NIBHV

Securitas

Ajax Systems

ASSA ABLOY

ADI

Hanwha Vision Europe

CardAccess

VBN

Advancis

Top Security

Akuvox

Brivo

Dero Security Products

Paraat

Eizo

i-Pro

DZ Technologies

EAL

VEB

VVNL

NetworxConnect

OSEC

SMC Alarmcentrale

Genetec

Network Optix

Service Centrale Nederland

Connect Security

Aritech

Kiwa

Seagate

Masset Solutions

BHVcertificaat.online

Alarm Meldnet

ARAS

SOBA

IDIS

CSL

Publicatie norm bepaling weerstand rookdoorgang

10 april 2020
Redactie
07:00

NEN publiceert de nationale norm NEN 6075:2020. Deze geeft de methode voor de bepaling van de weerstand tegen rookdoorgang (WRD) tussen ruimten. De belangrijkste wijzigingen in deze herziene norm betreffen de lekkagemethode.

Deze herziene versie bevat, net als de versie uit 2012, twee opties voor de bepaling van de WRD: in minuten, gebaseerd op het criterium vlamdichtheid (E) van de brandwerendheid, en in de klassen Ra of R200, gebaseerd op lekkage. De eerste methode, gebaseerd op vlamdichtheid van de brandwerendheid, is nu nog de gangbare methode. De lekkagemethode is de beoogde methode om voor nieuwbouw te worden aangewezen vanuit de wetgeving. De herziening van NEN 6075, ten behoeve van het in lijn brengen van de norm met de nieuwe eisen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), heeft naar verwachting weinig tot geen aanvullende lastenverzwaringen tot gevolg. De exacte omvang van de eventuele lastenverzwaring zal door middel van aanvullend onderzoek bepaald kunnen worden.

Wijzigingen
De belangrijkste wijzigingen in de herziene norm betreffen allemaal de lekkagemethode. In de lekkagemethode is niet de prestatie van afzonderlijke constructieonderdelen bepalend, maar die van de scheidingen waarin de constructieonderdelen zijn opgenomen. Tevens is aan de lekkagemethode een eenvoudige vuistregel toegevoegd voor de bepaling van de lekkage, zodat minder testen en berekeningen nodig zijn. Ook kent de lekkagemethode twee opties: één optie komt op hoofdlijnen overeen met de 2012-lekkagebepaling. De tweede nieuwe uitgebreide optie houdt ook rekening met rookwerendheden in serie en parallelle rookverspreidingstrajecten. De mogelijkheid om rookverspreiding door een ventilatiesysteem te voorkomen door een 20 minuten gewaarborgde mechanische afvoer is alleen nog beschikbaar in de uitgebreide optie van de lekkage-methode. Tenslotte blijft de rookdoorlatendheid van constructieonderdelen uitgedrukt in de klassen Sa en S200. De rookwerendheid van scheidingen en de weerstand tegen rookdoorgang zal echter worden uitgedrukt in de klassen Ra en R200.

Meepraten
De normcommissie ‘Brandveiligheidsaspecten bouwproducten en bouwdelen’ is verantwoordelijk voor de Nederlandse normen voor brandproeven voor bouwproducten en de Nederlandse inbreng bij Europese en mondiale normen voor brandproeven. Met deze normen kan worden beoordeeld welk brandgedrag een product heeft om bijvoorbeeld te kunnen voorkomen dat brandbare producten of producten met veel rookproductie in vluchtwegen worden toegepast. Daarnaast kan worden beoordeeld hoe lang draag- en scheidingsconstructies weerstand kunnen bieden tegen branduitbreiding en rookverspreiding. Wie als belanghebbende partij wil meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied kan een e-mail sturen naar [email protected].

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

SequriX

Aritech

Wordt een partner