Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ADI

Kidde Commercial

Trigion

ASIS

Sequrix

Traka ASSA ABLOY

Distri Company

Aritech

Akuvox

VBN

VGN Group

Avigilon Alta

BHVcertificaat.online

Crown Security Services

VVNL

Dero Security Products

Bydemes

MOBOTIX

Hanwha Vision Europe

Optex

Milestone

Securitas

OSEC

SmartCell

Eizo

SMC Alarmcentrale

Ajax Systems

Multiwacht

2N

Eagle Eye Networks

HD Security

Seagate

Secusoft

NIBHV

Masset

ASSA ABLOY

CSL

Synguard

Intrasec

Paxton

Centurion

Nenova

Service Centrale Nederland

Top Security

Alphatronics

Oribi ID Solutions

Alarm Meldnet

Bosch Security Systems

Paraat

Network Optix

EAL

Advancis

Connect Security

Genetec

Unii

G4S

VEB

Seris

Add Secure

Gold-IP

IDIS

Lobeco

Regio Control Veldt

SOBA

SmartSD

ARAS

Paralax

VideoGuard

VAIBS

CDVI

HID

Uniview

NetworxConnect

Brivo

Hikvision

i-Pro

Ramadan-apps vaak substantieel privacyrisico

14 april 2021
Redactie
07:59

Ramadan-apps blijken veelal niet goed om te gaan met de privacy van hun gebruikers. De apps, die onder andere worden gebruikt om gebedstijden bij te houden of contact te leggen met medegelovigen, missen vaak duidelijke privacyvoorwaarden en houden zich in negen van de tien gevallen niet nadrukkelijk aan de AVG.

Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de veiligheid van 50 populaire ramadan-apps. In de privacy policy van 45 van de 50 onderzochte apps wordt geen duidelijkheid geschept over de beveiliging van gegevens met behulp van bijvoorbeeld encryptie.
Bij 34 van de 50 ramadan-apps is het onduidelijk waar en hoe gebruikersdata worden verwerkt en gebruikt. Het is bij deze apps mogelijk en plausibel dat persoonlijke gegevens worden gedeeld met en doorverkocht aan derden.
Van zeven van de onderzochte apps is zelfs helemaal geen privacybeleid beschikbaar. Dit geldt onder meer voor de app ‘Miqat’, die wereldwijd meer dan vijf miljoen keer is gedownload.

Slechts 1 op de 10 apps houdt zich nadrukkelijk aan AVG 
Ook op het gebied van wetgeving blijft veel onduidelijk: slechts één op de tien apps geeft nadrukkelijk aan zich aan de Europese privacywetgeving (AVG) te houden. ‘Muslim Pro’, veruit de populairste app met meer dan 50 miljoen downloads, geeft dit ook aan. Maar deze app kwam eind vorig jaar nog negatief in het nieuws toen gebruikersgegevens in handen kwamen van het Amerikaanse leger, wat tot ophef en zorgen leidde onder gebruikers.
Dat weinig apps zich expliciet aan de AVG houden, kan te maken hebben met de herkomst: veel apps zijn ontwikkeld in Azië. In totaal komen 26 van de 50 onderzochte apps van Aziatische bodem. Doordat zij zich niet aan de AVG houden, is het onzeker hoe er met de data omgegaan wordt.

Advies: wees voorzichtig met gebruik apps
David Janssen, cyber security analist bij VPNGids.nl, heeft daarom een advies aan moslims en gelovigen in het algemeen: “Het is verstandig om voorzichtig te zijn met welke apps je gebruikt, zeker bij apps die gekoppeld zijn aan jouw geloof. Let op welke data deze apps van je bijhouden én met wie deze data gedeeld worden. Tijdens de Ramadan is het natuurlijk erg handig om gebedstijden in te kunnen zien. En hoewel de apps over het algemeen goed bedoeld zijn, kan gevoelige data desondanks in de handen van derde partijen terechtkomen. Het kan daarom geen kwaad op zoek te gaan naar een gebeds-app die privacy hoger in het vaandel heeft staan.”

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Artitech Kidde Commercial

Seagate

Suricat

SequriX

Boon Edam

Distri Company

Videoguard

Wordt een partner