Rechter verbiedt Systeem Risico Indicatie (SyRI)
Het door de overheid ingevoerde computersysteem SyRI, dat bepaalt of burgers een frauderisico vormen voor onder andere uitkeringsinstanties, vormt volgens de Rechtbank Den Haag een te grote inbreuk op de privacy en mag daarom niet langer worden gebruikt.
Het computersysteem gebruikt kunstmatige intelligentie om allerlei gegevens over burgers met elkaar in verband te brengen. Volgens de rechtbank in Den Haag is er bijna geen persoonsgegeven te bedenken dat niet voor verwerking in aanmerking komt. Daarmee zou het systeem in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Bovendien is de manier waarop het systeem werkt niet te controleren. De overheid houdt dit geheim om te voorkomen dat fraudeurs de algoritmes gaan omzeilen.
Bij voorbaat verdacht
De rechtszaak was aangespannen door zes organisaties, waaronder de FNV en Privacy First. Ook de schrijvers Tommy Wieringa en Maxim Februari namen deel aan het proces. Zij vinden dat het systeem iedere burger al bij voorbaat verdacht maakt.
SyRI is in 2014 ingevoerd en biedt gemeenten en instanties, zoals het UWV en de Belastingdienst, de mogelijkheid om inwoners van bepaalde wijken te rangschikken naar het risico dat zij mogelijk fraude plegen met toeslagen, uitkeringen en belastingen. Wie toevallig in de verkeerde wijk woont wordt dus bij voorbaat als potentiële fraudeur gezien en extra streng gecontroleerd. SyRI is tot nu toe alleen in Eindhoven, Capelle aan den IJssel, Haarlem en Rotterdam ingezet. Het heeft nog niet geleid tot het betrappen van echte fraudeurs.