Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Unii

SmartCell

IDIS

i-Pro

Nenova

ASIS

Seagate

Lobeco

Dero Security Products

Trigion

NetworxConnect

Centurion

VideoGuard

G4S

JMB Groep

CSL

OSEC

Akuvox

Paxton

Bosch Security Systems

Avigilon Alta

Milestone

De Beveiligingsjurist

Alarm Meldnet

GFT

Oribi ID Solutions

VEB

SMC Alarmcentrale

Paraat

Service Centrale Nederland

Uniview

HD Security

2N

Regio Control Veldt

CardAccess

CDVI

Genetec

ADI

Multiwacht

RoSecure

Seris

Traka ASSA ABLOY

Advancis

Secusoft

Sequrix

Top Security

Masset Solutions

20face

Gold-IP

Nimo Drone Security

Eizo

Optex

Bydemes

HID

ARAS

Hanwha Vision Europe

Kiwa

VVNL

DZ Technologies

Eagle Eye Networks

Explicate

Hikvision

Alphatronics

Connect Security

SOBA

VBN

Ajax Systems

Brivo

SmartSD

PG Security Systems

EAL

Nimo Dog Security

Securitas

Add Secure

BHVcertificaat.online

NIBHV

VAIBS

Crown Security Services

ASSA ABLOY

Rechtshulp agenten kost de politie vijf miljoen

14 juli 2018
Redactie
11:09

Volgens de NOS heeft de politie de afgelopen jaren bijna 5 miljoen euro betaald aan advocaten die agenten bijstaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om agenten die juridische bijstand nodig hebben, nadat ze geweld hebben gebruikt.

De politie selecteerde veertien advocatenkantoren die agenten mogen inschakelen als zij rechtshulp nodig hebben. Deze zijn volgens de politie gespecialiseerd in politiezaken en de advocaten nemen voor hun beeldvorming zelfs deel aan trainingen. Een van de kantoren in de ‘pool’ is Sjöcrona van Stigt. Dat declareerde in drie jaar tijd bijna 2,7 miljoen euro voor onder andere het bijstaan van de agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez. Ook andere advocatenkantoren kwamen met tonnen aan declaraties. Absurd hoge bedragen, zegt advocaat Kerem Canatan tegen de NOS, die zich eerder al eens kritisch uitliet over een hoge rekening aan de politie. De politie zegt tegenover de omroep dat zij het belangrijk vindt om te zorgen voor goede juridische bijstand voor agenten en dat zij het als werkgever verplicht is de kosten te vergoeden.

Niet rechtvaardig
Canatan vindt het niet rechtvaardig dat de overheid zeer dure advocaten voor eigen personeel betaalt, terwijl de gewone burger het slachtoffer wordt van de bezuinigingen op rechtsbijstand. Advocaat Michiel Kuyp zegt dat ‘gewone’ verdachten 105 euro per uur krijgen vergoed als zij zelf geen rechtshulp kunnen betalen, terwijl voor politieagenten aanzienlijk meer wordt betaald. Advocaat Boudewijn van Eijck van Sjöcrona van Stigt wuift de kritiek weg. Hij zegt dat zijn kantoor met 245 dossiers verreweg het meeste werk heeft verricht voor de politie, zodat het logisch is dat het bovenaan staat in het kostenoverzicht. Daar wordt echter verschillend over gedacht. Zo declareerde Sjöcrona van Stigt ruim 144.000 euro voor bijstand in een mishandelingszaak. Hierbij ging het om een agent die iemand had geslagen en pepperspray had gebruikt. De rechtbank veroordeelde hem daarvoor tot 400 euro boete. Dankzij de kostbare inspanningen van Sjöcrona van Stigt werd de agent in hoger beroep vrijgesproken. In de advocatuur werd schande gesproken over deze praktijk.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner