Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Eizo

ARAS

SOBA

HID

Optex

2N

Secusoft

Lobeco

i-Pro

VEB

Alarm Meldnet

Bosch Security Systems

Top Security

SMC Alarmcentrale

Avigilon Alta

HD Security

Explicate

RoSecure

Kiwa

Crown Security Services

VideoGuard

BHVcertificaat.online

Regio Control Veldt

CardAccess

JMB Groep

ASIS

Centurion

IDIS

Connect Security

ADI

VAIBS

Trigion

NIBHV

G4S

Unii

Bydemes

ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

Masset Solutions

NetworxConnect

Advancis

Gold-IP

Hikvision

Brivo

Paxton

Dero Security Products

Alphatronics

Akuvox

Multiwacht

VBN

Securitas

Traka ASSA ABLOY

EAL

SmartSD

Nenova

20face

GFT

Nimo Drone Security

De Beveiligingsjurist

Seagate

Seris

Oribi ID Solutions

Service Centrale Nederland

Milestone

Genetec

VVNL

CDVI

CSL

Paraat

OSEC

DZ Technologies

Uniview

Hanwha Vision Europe

Ajax Systems

Add Secure

PG Security Systems

SmartCell

Nimo Dog Security

Sequrix

Recidive onder ‘high-impact’-criminelen gedaald

7 juni 2021
Redactie
14:29

Er was van 2002 tot 2017 een grote afname in het aantal veroordeelde woninginbrekers, straatrovers en overvallers. Ook blijkt dat daders van deze zogenaamde High Impact Crimes (HIC) in 2017 minder vaak opnieuw veroordeeld worden voor een delict dan HIC-daders in 2008. Dat maakt het WODC bekend.

Daders van High Impact Crimes (HIC) zijn over het algemeen man, jong (zo’n 60-75 procent was minderjarig ten tijde van het eerste delict) en kwamen eerder met de politie in aanraking. Dat blijkt uit de nieuwe editie van het jaarlijkse onderzoek dat het WODC doet naar de achtergronden en recidive van daders van deze delicten.

Grote impact op slachtoffer
High Impact Crimes zijn delicten die een grote impact hebben op het slachtoffer, diens directe omgeving en het veiligheidsgevoel in de maatschappij. In de afgelopen jaren is door de overheid sterk ingezet op de bestrijding van HIC-problematiek door beleidsprogramma’s, de instelling van de Taskforce Overvallen en de prioritering van High Impact Crimes op de veiligheidsagenda.

Afname in woninginbraken, straatroven en overvallen
Het aantal veroordeelde woninginbrekers is in de periode 2002 tot 2017 afgenomen met 47 procent tot 1.336. Het aantal veroordeelde straatrovers laat met uitzondering van een piek in 2012 en een lichte toename in 2017 een stabiel dalende trend zien. Over de hele periode is het aantal veroordeelde straatrovers is met 73 procent afgenomen, tot 517 in 2017. Ook het aantal veroordeelde overvallers is over de gehele periode afgenomen met 49 procent tot 421 in 2017.

Achtergrondkenmerken HIC-daders
Daders die op enig moment High Impact Crimes plegen komen vaak op jonge leeftijd voor het eerst in aanraking met justitie. Ook ten tijde van de HIC-strafzaak zijn de daders jong: in 2017 was 42 procent van de veroordeelde straatrovers minderjarig, tegen 16 procent van de overvallers en 15 procent van de woninginbrekers. Wanneer ook daders van andere delicten dan High Impact Crimes worden meegenomen is dit slechts 7 procent. Uit de strafrechtelijke voorgeschiedenis blijkt dat de veroordeelde HIC-daders zich niet beperken tot één type delict: alle drie de groepen plegen ook andere delicten. Met name woninginbrekers hebben veel eerdere strafzaken op hun naam staan. Dat zijn er zo’n elf, waar het gemiddelde bij alle daders vijf is.

Recidive van HIC-daders
Van de veroordeelde HIC-daders in 2017 heeft 55 procent van de woninginbrekers, 44 procent van de straatrovers en 38 procent van de overvallers binnen twee jaar een nieuwe strafzaak voor enig delict. Zij recidiveren veelal met een ander delict dan in de strafzaak in 2017. Ten opzichte van de vorige recidivemeting is de tweejarige algemene recidive (van enig delict) van de in 2017 veroordeelde daders voor straatrovers en overvallers gedaald en voor woninginbrekers gelijk gebleven. In de vorige recidivemeting werd een recidivestijging geconstateerd onder overvallers, maar deze recidivetrend wordt niet doorgezet.

Lees het volledige rapport.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner