Regelmatig ten onrechte geen tbs-veroordeling
Door gebrek aan kennis bij de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie over de regels rond het opleggen van tbs loopt de samenleving mogelijk onnodig gevaar, zeggen experts vandaag in De Telegraaf. Er zou regelmatig geen tbs worden opgelegd, terwijl dat wel mogelijk en noodzakelijk is.
Bij terbeschikkingstelling aan de staat (tbs) worden criminelen in een kliniek behandeld om zo het risico te verkleinen dat ze na hun vrijlating weer in de fout gaan. Soms komen ze op een zogenoemde longstay-afdeling terecht als volgens deskundigen het risico op recidive niet afneemt. Met name rechters blijken volgens onderzoeker dr. Marleen Nagtegaal niet altijd op de hoogte te zijn van het feit dat tbs-oplegging ook mogelijk is zonder dat gedragsdeskundigen een psychische stoornis hebben vastgesteld.
Beter verdiepen
Onderzoeker dr. Wineke Smid zegt in De Telegraaf dat de samenleving onnodig gevaar kan lopen als tbs niet wordt opgelegd terwijl dat wel zou kunnen. Ook Kamerleden maken zich zorgen. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg zegt het in het belang van de veiligheid noodzakelijk te vinden dat rechters zich hierin beter verdiepen. Zij zegt dat rechters zich dit moeten aantrekken, omdat het niet zo mag zijn dat veroordeelden hun noodzakelijke behandeling niet krijgen omdat de rechter zich er onvoldoende in verdiept heeft.