RET koppelt via Genetec alle beveiligingsmaatregelen

Om voor de veiligheid van passagiers en personeel te zorgen maakt het Rotterdamse openbaarvervoersbedrijf RET gebruik van een mix van boa’s, OV-surveillanten, conducteurs en camera’s. Dat laatste gebeurt met het Genetec-platform, dat meteen ook voor koppeling van alle andere veiligheidsmaatregelen zorgt.

Kenney Martins is bij de RET verantwoordelijk voor de veiligheid en heeft daarvoor verschillende middelen ter beschikking. Boa’s en OV-surveillanten zorgen voor toezicht en handhaving op de stations en in de voertuigen en die krijgen daarbij ondersteuning via een geavanceerd camerasysteem. “Alles is gekoppeld, zodat iedereen veilig door Rotterdam kan reizen.”

Koppelingen
Genetec sprak met Joop Prevo, die als een van de operators in de videotoezichtcentrale dagelijks met de software van het bedrijf aan het werk is. Hij prijst de snelheid van het platform. Ik kan heel snel schakelen tussen camera’s en beelden snel doorzetten naar externe partners, zoals de politie. Projectmanager Rinaldo Zom was namens de RET betrokken bij de invoering van het Genetec-systeem en de digitalisering van de camera’s op de stations. “We werken samen met de Haagse vervoerder HTM op stations die wij beide gebruiken. Dankzij de Federation-koppeling in Genetec konden we daarbij ook de camerasystemen gezamenlijk gebruiken. Ook het delen van beelden met de politie gaat makkelijk. Dat gebeurt voor zowel regulier politietoezicht als in noodsituaties.”

Noodsituatie
Zo’n noodsituatie kan het geval zijn als iemand op een knop van een SOS-intercom drukt. Prevo: “we ontvangen dan direct beelden, die wij met een spotcamera naar voren kunnen halen. Doordat wij ook meteen een plattegrond zien, weten we direct waar we de hulptroepen naar toe moeten sturen.” Martins vindt het een enorme verbetering dat er oneindig veel gekoppeld kan worden aan het platform. Zom merkt op dat er inmiddels zo’n 1700 camera’s worden gebruikt. “Ook camera’s in trams worden aan Genetec gekoppeld. De beelden daarvan worden na de laatste rit in de remise gedownload, maar bij een incident is het ook mogelijk om live beelden te ontvangen.” Binnenkort worden ook bodycams op het systeem aangesloten. Martins benadrukt dat het complete camerasysteem aan de privacyregels (AVG) voldoet, wat bij de RET erg belangrijk gevonden wordt. Prevo: “Het is een mooi en gebruikersvriendelijk systeem, dat goed en stabiel werkt.”

Deel dit artikel via: