Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Eizo

Paraat

Secusoft

VVNL

NetworxConnect

SmartSD

G4S

Eagle Eye Networks

CSL

Connect Security

Seagate

Milestone

VideoGuard

Bydemes

Masset Solutions

Alphatronics

Gold-IP

i-Pro

OSEC

HID

SmartCell

Oribi ID Solutions

EAL

SOBA

Top Security

CardAccess

ADI

20face

Nimo Dog Security

ASIS

Explicate

Centurion

Uniview

VBN

Service Centrale Nederland

Ajax Systems

HD Security

JMB Groep

Lobeco

Hanwha Vision Europe

PG Security Systems

VAIBS

Avigilon Alta

DZ Technologies

BHVcertificaat.online

Add Secure

CDVI

Bosch Security Systems

Seris

Hikvision

IDIS

Akuvox

Sequrix

Genetec

Kiwa

GFT

Regio Control Veldt

Brivo

SMC Alarmcentrale

ARAS

VEB

Crown Security Services

2N

ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

Optex

Traka ASSA ABLOY

NIBHV

Dero Security Products

Securitas

Unii

Multiwacht

Advancis

Trigion

Paxton

Nimo Drone Security

De Beveiligingsjurist

Nenova

RoSecure

Rijke ondernemers bang voor ‘hitlijst voor criminelen’

6 november 2019
Redactie
09:14

Vanaf januari wil de overheid openbaar maken wie een groot financieel belang heeft in bedrijven. Dat moet het moeilijker maken voor criminelen om geld in ondernemingen te investeren. Ondernemers zijn echter bang dat het zogenoemde UBO-register net als de Quote 500 duidelijk maakt waar wat te halen valt.

Vermogende ondernemers en werkgeversorganisaties zijn fel tegen het UBO-register (ultimate beneficial owner), dat helderheid verschaft over wie feitelijk eigenaar is van een bedrijf. Doel van het register is het tegengaan van financieel-economische criminaliteit, zoals witwassen van geld en het komt voort uit Europese regels. Rijke ondernemers zien het meer als een Quote 500, maar dan verspreid door de overheid. Zij zijn bang dat zij door de lijst extra beveiligingsmaatregelen moeten treffen, om bijvoorbeeld ontvoering of afpersing te voorkomen. “Je hebt straks een soort catalogus, in mijn beleving, waar een crimineel een slachtoffer uit kan selecteren”, zegt een ondernemer tegen Nieuwsuur. Hij vreeste voor de veiligheid van zijn gezin, zodra de lijst openbaar wordt.

Begrip
Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft begrip voor de ondernemers en maakt het UBO-register daarom niet geheel openbaar. Wie het wil raadplegen moet zich eerst registreren bij de overheid. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland vinden echter dat dit onvoldoende garanties geeft. Kwaadwillenden kunnen altijd wel iemand vinden die tegen betaling het register wil raadplegen om tot een lijst met potentiële slachtoffers te komen.
Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de kwestie. Het CDA, D66 en de VVD zeggen de zorgen van ondernemers te begrijpen. Veel zal dat niet helpen, want er zijn al afspraken met de EU gemaakt over de invoering.

Quote 500
Om de ellende compleet te maken verscheen maandagochtend ook de nieuwe Quote 500, een lijst met de volgens het tijdschrift rijkste Nederlanders. Rijken noemen dit wel de ‘hitlijst voor criminelen’, maar hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck zegt dat bewezen kletskoek te vinden. Volgens hem zijn de rijke ondernemers banger voor blauwe enveloppen dan voor ontvoerders. Ook het UBO-register heeft volgens hem geen gevolgen voor de veiligheid van vermogende Nederlanders. Criminelen zouden wel andere bronnen hebben dan tijdschriften en het UBO-register om er achter te komen of er bij iemand iets te halen valt. Schimmelpenninck denkt dat zij vooral tegen het register opzien omdat het interessante informatie voor de Belastingdienst en concurrenten prijsgeeft.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner