Rolluiken zijn praktisch, maar niet altijd geschikt tegen inbraak

Met de huidige energieprijzen wordt het aantrekkelijker om in rolluiken te investeren. Ze zorgen voor extra isolatie, privacy en in sommige gevallen veiligheid. Dat laatste stelt wel een aantal extra eisen aan de rolluiken.

De reden om voor rolluiken te kiezen kan voor de consument heel divers zijn. De ene keer willen mensen rolluiken als zonwering kopen en een andere keer gaat het er om dat inbrekers buiten de woning worden gehouden. Sommige rolluiken zijn multifunctioneel, maar lang niet ieder type is geschikt als barrière voor inbrekers. Het is wellicht zo dat rolluiken een afschrikkende werking hebben op criminelen, maar voor echt effect dienen ze ook voor vertraging van de inbraak te zorgen en liefst voor veel lawaai bij het forceren, zodat de buurt wordt gealarmeerd.

Staal of aluminium
Rolluiken met kunststof lamellen zijn eigenlijk alleen geschikt voor warmte- en geluidsisolatie. Voor inbraakwering zijn lamellen van aluminium of staal nodig. De lamellen moeten ook een zekere dikte hebben. Verder is de degelijkheid van de scharnieren waarmee de lamellen aan elkaar bevestigd zijn erg belangrijk voor de stevigheid en inbraakwerende eigenschappen van het rolluik. Inbraakwerende rolluiken zijn zo gemaakt dat ze blokkeren als ze opgetild worden. Dat gebeurt met behulp van anti-optilveren. Dergelijke veren zijn star en steviger dan de standaardveren van een rolluik. Doordat dit onderdeel speciaal gevormd is en knikt op de juiste plaats, is het veel gecompliceerder om zo’n rolluik te forceren. De inbreker kan het rolluik namelijk niet meer goed optillen, omdat de veer tegendruk geeft. Bij sommige aluminium rolluiken is het mogelijk de bestaande veren te vervangen door anti-optilveren. Dat maakt het pakket wel dikker, zodat nagegaan moet worden of het geheel nog wel in de cassette past.

Alarmsysteem
Een standaard rolluik vertraagt de inbraak 1 tot 3 minuten. Een beveiligd rolluik houdt de inbreker 3 tot wel 10 minuten buiten. Of het om een beveiligd rolluik gaat, kan blijken uit een PKVW-keurmerk of het WK3-keurmerk, waarbij WK staat voor weerstandsklasse. Het is aan te bevelen om trilsensoren en/of magneetcontacten aan te brengen en die aan te sluiten op het alarmsysteem. Op die manier ontstaat al alarm, terwijl de inbreker nog de eerste barrière moet zien te slechten. Dat vergroot de kans op het mislukken van de inbraak en zelfs op een aanhouding op heterdaad.

Deel dit artikel via: