Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Centurion

Seris

VVNL

EAL

SMC Alarmcentrale

Crown Security Services

NIBHV

Avigilon Alta

SmartSD

Network Optix

Bosch Security Systems

ASSA ABLOY

Add Secure

Ajax Systems

Trigion

ARAS

CardAccess

VEB

Top Security

Eagle Eye Networks

Optex

Nenova

HID

Akuvox

OSEC

Explicate

Paraat

Traka ASSA ABLOY

ASIS

VAIBS

Unii

Service Centrale Nederland

NetworxConnect

Genetec

SOBA

SmartCell

Aritech

Advancis

Secusoft

Dero Security Products

Regio Control Veldt

VBN

Connect Security

CDVI

HD Security

Multiwacht

BHVcertificaat.online

IDIS

Paxton

Brivo

2N

Bydemes

VideoGuard

Masset Solutions

Securitas

Uniview

Sequrix

Milestone

Alphatronics

Eizo

Gold-IP

Alarm Meldnet

G4S

Kiwa

ADI

Seagate

Oribi ID Solutions

Hikvision

PG Security Systems

Hanwha Vision Europe

i-Pro

DZ Technologies

20face

CSL

Lobeco

Rolluiken zijn praktisch, maar niet altijd geschikt tegen inbraak

17 november 2021
Redactie
14:46

Met de huidige energieprijzen wordt het aantrekkelijker om in rolluiken te investeren. Ze zorgen voor extra isolatie, privacy en in sommige gevallen veiligheid. Dat laatste stelt wel een aantal extra eisen aan de rolluiken.

De reden om voor rolluiken te kiezen kan voor de consument heel divers zijn. De ene keer willen mensen rolluiken als zonwering kopen en een andere keer gaat het er om dat inbrekers buiten de woning worden gehouden. Sommige rolluiken zijn multifunctioneel, maar lang niet ieder type is geschikt als barrière voor inbrekers. Het is wellicht zo dat rolluiken een afschrikkende werking hebben op criminelen, maar voor echt effect dienen ze ook voor vertraging van de inbraak te zorgen en liefst voor veel lawaai bij het forceren, zodat de buurt wordt gealarmeerd.

Staal of aluminium
Rolluiken met kunststof lamellen zijn eigenlijk alleen geschikt voor warmte- en geluidsisolatie. Voor inbraakwering zijn lamellen van aluminium of staal nodig. De lamellen moeten ook een zekere dikte hebben. Verder is de degelijkheid van de scharnieren waarmee de lamellen aan elkaar bevestigd zijn erg belangrijk voor de stevigheid en inbraakwerende eigenschappen van het rolluik. Inbraakwerende rolluiken zijn zo gemaakt dat ze blokkeren als ze opgetild worden. Dat gebeurt met behulp van anti-optilveren. Dergelijke veren zijn star en steviger dan de standaardveren van een rolluik. Doordat dit onderdeel speciaal gevormd is en knikt op de juiste plaats, is het veel gecompliceerder om zo’n rolluik te forceren. De inbreker kan het rolluik namelijk niet meer goed optillen, omdat de veer tegendruk geeft. Bij sommige aluminium rolluiken is het mogelijk de bestaande veren te vervangen door anti-optilveren. Dat maakt het pakket wel dikker, zodat nagegaan moet worden of het geheel nog wel in de cassette past.

Alarmsysteem
Een standaard rolluik vertraagt de inbraak 1 tot 3 minuten. Een beveiligd rolluik houdt de inbreker 3 tot wel 10 minuten buiten. Of het om een beveiligd rolluik gaat, kan blijken uit een PKVW-keurmerk of het WK3-keurmerk, waarbij WK staat voor weerstandsklasse. Het is aan te bevelen om trilsensoren en/of magneetcontacten aan te brengen en die aan te sluiten op het alarmsysteem. Op die manier ontstaat al alarm, terwijl de inbreker nog de eerste barrière moet zien te slechten. Dat vergroot de kans op het mislukken van de inbraak en zelfs op een aanhouding op heterdaad.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Aritech

SequriX

Wordt een partner