Beveiliging nieuws

Onze partners

BHVcertificaat.online

Masset Solutions

SmartCell

Sequrix

CardAccess

Connect Security

Hikvision

Lobeco

Oribi ID Solutions

Paraat

MPL

JMB Groep

SOBA

Gold-IP

OSEC

Securitas

NetworxConnect

Brivo

Nenova

RoSecure

i-Pro

Uniview

GFT

VAIBS

Alarm Meldnet

Explicate

2N

Boon Edam

ARAS

Centurion

Bosch Security Systems

VideoGuard

Crown Security Services

VBN

Top Security

Seagate

Regio Control Veldt

Kiwa

Secusoft

Multiwacht

Koninklijke Oosterberg

CSL

HID

Milestone

SMC Alarmcentrale

Bydemes

20face

VEB

Eizo

EAL

IDIS

DZ Technologies

Traka ASSA ABLOY

Seris

Eagle Eye Networks

CDVI

Dero Security Products

HD Security

Unii

ASSA ABLOY

Avigilon Alta

Genetec

G4S

Optex

ASIS

Add Secure

De Beveiligingsjurist

Dahua

Hanwha Vision Europe

SmartSD

Service Centrale Nederland

Advancis

NIBHV

Nimo Drone Security

VVNL

PG Security Systems

Paxton

ADI

Akuvox

Nimo Dog Security

Trigion

Alphatronics

Ajax Systems

Rondhuppelende paashazen in het veiligheidsdomein

29 maart 2024
Redactie
09:32

Er is nog veel mis in de beveiligingsbranche, concludeert directeur Leon Vincken van brancheorganisatie VVNL. Het veiligheidsdomein lijkt wel op een grasveld met rondhuppelende en roeptoeterende paashazen. Wie verstopt de beste en mooiste paaseieren?

We zoeken in het veiligheidsdomein dan wel geen eieren, maar wel wie precies waarvoor verantwoordelijk is. Let goed op, want de verwarring neemt snel toe. Bijvoorbeeld over de groene passen, de beveiligingspas voor leerlingen. We weten allemaal dat de politie deze afgeeft: na screening van de leerling en een aanvraag van het bedrijf waar de leerling stage loopt. De groene pas kent een duur van maximaal 1 jaar. Als leerling draag je vervolgens een zichtbaar stagiaire-vignet. Wie controleert dit? Diezelfde politie. Maar wat controleert de politie dan precies? Uiteraard of de stagiaire een geldige groene pas bij zich heeft. En of de inzet van de stagiaire past bij het veiligheidsplan dat bijvoorbeeld bij een evenement hoort. Maar mag de politie er iets van vinden dat je als leerling zzp’er bent? En dat als er geen vertegenwoordiger van het leerbedrijf is, dat uiteindelijk kan leiden tot het intrekken van de erkenning als leerbedrijf? Ik dacht het toch van niet. Dat is aan de belastingdienst. Of aan het SBB, die bewaken de erkenning en kwaliteit van een leerbedrijf. En zover bekend geldt er ook geen restrictie op zelfstandig ondernemerschap. Daarnaast kennen we nog het arbeidsrecht en de arbeidsinspectie; het wordt spannend om deze paashazen uit te leggen dat je werkt zonder instructie en aansturing als leerling. Even voor de duidelijkheid; een groene pas als zzp’er, dat gaat niet samen vind ik. maar dan is er nog een paashaas: die van de cao. Ja, daar gaan we weer. We hebben niet 1 maar 3 van dit soort hazen rondlopen en die vinden ook allemaal iets. Kortom, zoek de beste eieren en de hardst roeptoeterende Paashaas. Kijk niet bij de verkeerde, want dan tref je weinig aan in het gras. De politie gaat immers niet over fiscale zaken of arbeidsrecht. En ook niet over het opleiden van onze professionals.

Speurhonden
Nog een voorbeeld: speurhonden. U weet wel, die vriendelijk ogende dieren die ook graag snuffelen in het gras. Ze zoeken geen eieren, maar verboden of explosieve middelen. De paashazen hier zijn het grasveld inmiddels zoek. Wel/geen vergunning noodzakelijk. Wel/geen certificatie en wel/geen controle van de politie(haas), de marechaussee(haas) of de NCTV(-haas). Verschillende brieven circuleren inmiddels, de certificering van honden is opgeschort en de vergunning voor een beveiligingsbedrijf is niet meer nodig volgens de NCTV. De gevolgen zijn groot – de eieren zoek – om nog maar te zwijgen over de hondengeleiders, de beveiligers. Of zijn het nu geen beveiligers meer? Hun uniformen zijn immers niet meer nodig en de mooie grijze V-speld mag voortaan pronken in de prijzenkast met gevonden paaseieren.

Cao-dispensatie
En nog één voorbeeld (en dan gaan jullie zelf maar eieren zoeken): de cao- dispensatie? Nee, die pak ik even toch maar niet. Inmiddels is wel duidelijk dat ons hoogste rechtscollege, de Raad van State, zich hierin gaat uitspreken in de bodemprocedure. Een zeer complexe zaak met vele manden vol eieren. De Raad van State mag zich hierover uitspreken. En heeft dit op voorhand al gedaan over de voortduring van de huidige dispensatie. Alle bedrijven die nu gedispenseerd zijn, blijven dit minstens tot aan de uitspraak die zal volgen na 6 juni. Overigens ook hier huppelt nog een verdwaalde paashaas door het veld: de procedure gaat over de dispensaties uit 2019 en 2021. Over 2023 is de procedure juist gestart.
Het is druk dit Paasweekeinde met eieren zoeken. Zeker nu onze minister van Justitie en Veiligheid ook nog rondhuppelt. Is ze nog minister na Pasen of huppelt ze zo door naar een vrijgekomen stoel in het torentje? Het zou helemaal een 1 april grap zijn als er een formatie-akkoord ligt na het weekend. Dan kunnen we met recht roepen: wil de echte paashaas ons vertellen waar we de eieren moeten zoeken?
En voordat ik het vergeet: in het gras ligt ook nog ergens onze afspraak met de politie en het ministerie verstopt. Om de grote verwarring over alle beveiligingspassen (oranje – blauw – grijs – geel – groen) op te rapen en op te lossen. Zodat we iedereen in het veiligheidsdomein helder kunnen melden hoe we de komende maanden zo efficiënt mogelijk onze inzet voor een veilig Nederland kunnen blijven garanderen. Want zoals het nu moet, gaat het niet goed.

Auteur: Leon Vincken.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Suricat

Wordt een partner