Rotterdamse haven heeft anticorruptieteam nodig
Hiervoor pleit criminoloog en specialist op het gebied van corruptie en georganiseerde misdaad Cyrille Fijnaut vandaag in De Telegraaf. Hij vindt dat de corruptie in de Rotterdamse haven om een agressievere aanpak schreeuwt, zodat voorkomen kan worden dat tonnen aan drugs Nederland binnen kunnen komen.
Zowel douaniers als havenmedewerkers zijn het afgelopen anderhalf jaar betrapt op het leveren van diensten aan drugshandelaren. Op het moment houdt het Team Criminelen Inlichtingen (TCI) zich bezig met bestrijding van deze vorm van criminalitieit, maar dat is volgens Fijnaut niet toereikend. Hij pleit voor een soort inlichtingendienst die verdachte personen gaat observeren en aftappen. Dergelijke verdachte personen waren bijvoorbeeld Gerrit G. en Gertie V. Deze werden al jaren verdacht, voordat zij uiteindelijk konden worden aangehouden. Intussen hadden zij tonnen verdiend met het niet aan controles laten onderwerpen van containers waarin drugs zaten verstopt.
Gevoelig voor corruptie
De risico’s zijn volgens Fijnaut groot, omdat in de havens diverse mensen op strategische posities werken. Ook zou het gebeuren dat criminelen zelf bij de bedrijven infiltreren om transporten te kunnen beïnvloeden. Verder lijken criminelen goed op de hoogte te zijn van welke medewerkers een extra zakcentje goed kunnen gebruiken of die om andere redenen gevoelig zijn voor corruptie. Ook bij de opsporingsdiensten zijn er risico’s voor criminele inmenging. Volgens het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) waren er in de jaren 2012 tot en met 2016 tachtig zaken van corruptie waarbij een link was met de georganiseerde misdaad.