RTL brengt kwetsbaarheid voor ondermijning in beeld

Volgens de vandaag gepresenteerde Onderwereldkaart van RTL Nieuws lopen gemeenten in Zuid-Limburg het grootste risico om in de greep van de georganiseerde criminaliteit te komen. Daarnaast behoren Arnhem, Den Haag en Rotterdam tot de meest kwetsbare gemeenten.

De Onderwereldkaart is samengesteld door de onderzoeksredactie van RTL Nieuws en stelt geïnteresseerden in staat om na te gaan hoe kwetsbaar de eigen of een andere gemeente is voor invloed vanuit de georganiseerde criminaliteit. Daarbij wordt uitgegaan van twintig indicatoren voor risico’s op ondermijning, zoals leegstaande panden of mensen met schulden. RTL wil met de Onderwereldkaart een probleem zichtbaar maken, dat voor veel mensen onzichtbaar is. Men hoopt dat zo signalen van ondermijning sneller worden opgemerkt.

Limburg
Het Limburgse Heerlen spant de kroon. Tot en met oktober registreerde de politie daar dit jaar 131 gevallen van drugshandel en 48 zaken van wapenhandel. Vijf procent van de panden is in handen van iemand met een strafblad, 1 op de 5 jongeren loopt een verhoogd risico om met drugshandel in aanraking te komen en 1 op de 8 huishoudens heeft problematische schulden. De problemen zijn volgens burgemeester Roel Wever de nasleep van de mijnsluitingen en hebben zeker ook te maken met de nabijheid van landsgrenzen.
Om dezelfde reden staat het nabije Kerkrade op de tweede plaats. Sittard-Geleen en Brunssum doen het iets beter, maar staan met de 7de en 9de plaats eveneens in de top 10. Commissaris van de Koning Emile Roemer wijt de ellende aan een tekort aan politie in zijn provincie en aan de 80.000 onbewaakte grensovergangen.

Gevolgen
Van de grote steden is Rotterdam het meest vatbaar voor ondermijning. Een van de gevolgen was een serie schietpartijen en bomaanslagen binnen het criminele milieu dit jaar, waarbij ook onschuldigen het risico liepen slachtoffer te worden. Daarnaast worden steeds meer mensen – vooral jongeren – gelokt door het grote geld dat in de onderwereld te verdienen is. Andere gevolgen zijn brandgevaar door hennepkwekerijen in woningen, toenemende verweving van onder- en bovenwereld en winkels die verdwijnen door concurrentie van dekmantels voor het witwassen van crimineel geld. Den Haag staat op de tweede plaats van de grote steden. Amsterdam en Utrecht ontbreken in de top 10.

Deel dit artikel via: