Rusland probeerde invloed in Tweede Kamer te krijgen
Rusland zou hebben geprobeerd om met een gift van 250.000 euro aan de politieke partij Splinter te infiltreren in de Tweede Kamer. Dat zegt oud-MIVD-directeur Pieter Cobelens naar aanleiding van onderzoek door EenVandaag naar de Rus Vadim Belikov.
Belikov zou Splinter willen steunen vanwege zijn betrokkenheid bij vrouwenrechten. De politieke partij van Femke Merel van Kooten-Arissen sloeg het aanbod echter af. De Rus zou zich profileren als wereldverbeteraar en korte lijntjes hebben met de regering Poetin. Ook zou hij samenwerken met de Nachtwolven. Dat is een ultra-nationalistische en regeringsgetrouwe motorbende in Rusland. Splinter meldde de zaak bij de Beveiligingsdienst van de Tweede Kamer (BVA), maar die stelde geen onderzoek in en besloot niet de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) in te lichten. Dat omdat Splinter geen expliciete toestemming voor verder onderzoek gaf. In dat geval wordt ook de voorzitter van de Tweede Kamer niet op de hoogte gebracht. Splinter zegt echter zeker geen bezwaar tegen verder onderzoek te hebben gehad. En de NCTV en AIVD geven aan dat de BVA geen toestemming nodig heeft om hen in te lichten.
Pijnlijke zwakte
Volgens EenVandaag legt deze zaak een pijnlijke zwakte in de ‘veiligheidsketen’ bloot. De BVA moet met uiterst beperkte expertise en een kleine capaciteit als eerste een afweging maken en als dat niet gebeurt, komt niemand iets te weten over ongewenste beïnvloeding van parlementariërs. Waarom Rusland zich richt op een kleine partij als Splinter komt volgens Hubert Smeets van kenniscentrum Raam op Rusland omdat op die manier de werkwijze van het Nederlandse parlement weer een beetje verder gedestabiliseerd kan worden. Volgens Fontanka, een Russisch collectief voor onderzoeksjournalistiek, kan het aanpakken van het liefst illegaal geld door een Nederlandse politieke partij op een strategisch moment worden uitgespeeld. Hoewel het niet verboden is om als politieke partij een gift uit het buitenland aan te nemen, kan dat gevoelig liggen als de gift komt uit een land waarmee Nederland in conflict is, bijvoorbeeld als over MH17 gesproken wordt. Rusland kan dan beweren dat Nederland over een corrupt parlement beschikt.