RvS: dispensatie VVNL-leden blijft voorlopig van kracht
De Raad van State heeft twee voorlopige voorzieningen – aangevraagd door brancheorganisatie VVNL – procedureel toegekend tijdens de zitting op 21 maart in Den Haag. Dit betekent voor VVNL-bedrijven, die al dispensatie hebben, dat de eigen cao Veiligheidsdomein voorlopig van kracht blijft.
De inhoudelijke behandeling van het geschil over ontheffing (dispensatie) van de algemeen verbindendverklaring cao Particuliere Beveiliging en het toepassen van de cao Veiligheidsdomein (over de periode 2019-2021 en 2021-2023) doet de Raad van State op donderdag 6 juni.
Leon Vincken, directeur VVNL: “We zijn blij dat de rechter inziet hoe complex de materie is en de zaak inhoudelijk gaat behandelen tijdens een uitgebreide bodemprocedure. We hebben er alle vertrouwen in dat ook tijdens die zitting duidelijk wordt dat VVNL-bedrijven – gelet op de diversiteit aan flexibele, lokale en regionale diensten die ze aanbieden – recht hadden en nog altijd hebben op een eigen cao Veiligheidsdomein.”
Binnenkort niet meer?
De Nederlandse Veiligheidsbranche zegt in een reactie te verwachten dat de toestemming die VVNL-leden hebben om af te wijken van de Cao Particuliere Beveiliging binnenkort niet meer zal gelden. De minister van SZW moet van de rechter binnen twee weken aangeven voor welke bedrijven nog wel dispensatie mogelijk is. Het staat vrijwel vast, aldus de Nederlandse Veiligheidsbranche, dat dit hooguit een zeer kleine groep bedrijven zal zijn. Alle andere bedrijven moeten de CAO Particuliere Beveiliging volgen.
De uitspraak in voorlopige voorziening door de Raad van State op 21 maart, vormt de zoveelste mijlpaal in een conflict tussen de Nederlandse Veiligheidsbranche en de VVNL over de vraag of binnen de beveiliging er twee CAO’s kunnen bestaan. De Nederlandse Veiligheidsbranche vindt van niet omdat daarmee tussen beveiligingsbedrijven geconcurreerd zou worden op arbeidsvoorwaarden. De Nederlandse Veiligheidsbranche acht dat schadelijk voor bedrijven en medewerkers. De VVNL benadrukt op haar beurt dat beveiligers met de CAO Veiligheidsdomein juist beter af zijn en dat het hogere salaris concurrentie op arbeidsvoorwaarden onmogelijk maakt.