Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

CDVI

Oribi ID Solutions

Bosch Security Systems

SmartCell

Unii

Lobeco

i-Pro

Service Centrale Nederland

Milestone

Dero Security Products

NIBHV

Sequrix

VAIBS

Multiwacht

DZ Technologies

SmartSD

Secusoft

Brivo

OSEC

EAL

Advancis

SOBA

Add Secure

Nimo Dog Security

G4S

CSL

VEB

De Beveiligingsjurist

ARAS

Gold-IP

VBN

JMB Groep

VideoGuard

Eizo

Alphatronics

Ajax Systems

Centurion

BHVcertificaat.online

GFT

Explicate

Kiwa

RoSecure

Bydemes

Uniview

Securitas

CardAccess

ASIS

Nenova

Connect Security

ADI

Paraat

2N

NetworxConnect

IDIS

VVNL

Avigilon Alta

Alarm Meldnet

SMC Alarmcentrale

Hanwha Vision Europe

Top Security

Paxton

Hikvision

Eagle Eye Networks

ASSA ABLOY

Trigion

Seris

Regio Control Veldt

20face

Genetec

PG Security Systems

Seagate

Nimo Drone Security

HID

Optex

Masset Solutions

Crown Security Services

Traka ASSA ABLOY

Akuvox

HD Security

Samen tegen georganiseerde criminaliteit in transportsector

24 maart 2023
Redactie
10:04

Op donderdag 23 maart werd in Spijkenisse een integrale controle in samenwerking met verschillende partners uitgevoerd volgens de TFOC-aanpak. Hiermee pakken de deelnemende partijen gezamenlijk de georganiseerde criminaliteit en ondermijning in de transportsector aan.

De Rotterdamse haven levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie en vormt een omvangrijk knooppunt tussen Nederland en de rest van de wereld. Het havengebied met alle inkomende containers vanuit de hele wereld heeft verschillende wegen die de haven met de rest van Europa verbinden. Hiervan is de snelweg A15 de grootste doorvoerroute. De gemeente Nissewaard ligt langs deze snelweg en is de eerste stad buiten het havengebied Europoort. Helaas worden niet alleen legale, maar ook illegale goederen, zoals drugs en wapens vervoert. Deze vorm van criminaliteit brengt geweld met zich mee en ondermijnt de transportsector en de overheid. Om dit tegen te gaan is er onder de vlag van het programma TFOC (Transport Facilitated Organized Crime) van de Landelijke Eenheid speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportsector.

Resultaten van preventie en controle
De TFOC-aanpak faciliteert een samenwerking tussen verschillende overheidsdiensten en de sector. Afgelopen donderdag werd op het industriegebied / bedrijventerrein Halfweg – Molenwatering in Spijkenisse deze integrale controle uitgevoerd. Daarbij werden vrachtwagens gecontroleerd, maar werd vooral het gesprek met de chauffeurs aangegaan tijdens een kop koffie. Er werd besproken hoe de chauffeurs werken, of ze signalen van ondermijning in hun branche kunnen herkennen, etc. Daarnaast werden transportbedrijven bezocht waar preventiegesprekken met ondernemers plaatsvonden. Door signalen vroegtijdig te herkennen, kunnen we namelijk samen de transportbranche weerbaarder maken tegen criminele inmenging.

Signaal
Tijdens de actiedag, hebben verschillende partijen veel informatie verzameld en hun netwerk uitgebreid. Informatie die in andere onderzoeken wellicht het ontbrekende puzzelstukje kan zijn. Daarnaast hopen zij een duidelijk signaal aan iedereen die in de transportsector werkt af te gegeven. De overheid werkt gezamenlijk aan een veilige en integere Rotterdamse Haven, waar geen ruimte is voor ondermijnende (drugs)criminaliteit.
Onder de naam Strong Logistics werkt politie samen met de branche, Openbaar Ministerie, Douane, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en gemeenten aan het weerbaar maken van chauffeurs, ondernemers en andere belangrijke spelers in de logistieke sector tegen criminele inmenging. Deze aanpak, de TFOC-aanpak, wordt in heel Nederland toegepast. De integrale aanpak is een initiatief van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid en het Landelijk Parket samen met de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Hierbij is vooral de samenwerking tussen publieke partijen met bedrijven uit de transportsector essentieel.

Aanpak ondermijning
De aanpak van ondermijning is gericht op het duurzaam verstoren van criminele activiteiten, netwerken en structuren. Voorbeelden van ‘ondermijning’ zijn georganiseerde drugshandel, mensensmokkel, witwassen, fraude en cybercrime. Criminelen maken vaak misbruik van legale voorzieningen, bedrijven en instanties om illegale zaken uit te voeren. Door deze vermenging tussen onderwereld en bovenwereld komen bewoners en ondernemers in aanraking met ondermijnende criminaliteit. Het maakt een wijk of bedrijventerrein kwetsbaar omdat criminelen hier de dienst uitmaken. En met het risico om vervolgens geconfronteerd te worden met overlast, drugsafval, intimidatie, afpersing, geweld en machtsposities van (groepen) personen.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

SequriX

Wordt een partner