Beveiliging nieuws

Onze partners

SMC Alarmcentrale

2N

Kiwa

CardAccess

Add Secure

Trigion

Nenova

Top Security

Bydemes

Eagle Eye Networks

ADI

Seagate

CSL

Uniview

MPL

Gold-IP

Seris

SmartCell

Advancis

NetworxConnect

VideoGuard

Multiwacht

Crown Security Services

PG Security Systems

NIBHV

VVNL

BHVcertificaat.online

Koninklijke Oosterberg

VBN

Genetec

Traka ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

Masset Solutions

Avigilon Alta

Milestone

VEB

De Beveiligingsjurist

SOBA

EAL

HID

ARAS

Paraat

Unii

Connect Security

Brivo

GFT

Optex

IDIS

JMB Groep

Dero Security Products

Lobeco

SmartSD

Dahua

20face

Akuvox

Alarm Meldnet

Sequrix

Explicate

HD Security

Nimo Dog Security

i-Pro

CDVI

VAIBS

RoSecure

Regio Control Veldt

Hanwha Vision Europe

DZ Technologies

ASSA ABLOY

Secusoft

Ajax Systems

Alphatronics

Service Centrale Nederland

Bosch Security Systems

ASIS

Eizo

OSEC

Hikvision

Paxton

Nimo Drone Security

Securitas

Centurion

G4S

Samen tegen georganiseerde criminaliteit in transportsector

24 maart 2023
Redactie
10:04

Op donderdag 23 maart werd in Spijkenisse een integrale controle in samenwerking met verschillende partners uitgevoerd volgens de TFOC-aanpak. Hiermee pakken de deelnemende partijen gezamenlijk de georganiseerde criminaliteit en ondermijning in de transportsector aan.

De Rotterdamse haven levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie en vormt een omvangrijk knooppunt tussen Nederland en de rest van de wereld. Het havengebied met alle inkomende containers vanuit de hele wereld heeft verschillende wegen die de haven met de rest van Europa verbinden. Hiervan is de snelweg A15 de grootste doorvoerroute. De gemeente Nissewaard ligt langs deze snelweg en is de eerste stad buiten het havengebied Europoort. Helaas worden niet alleen legale, maar ook illegale goederen, zoals drugs en wapens vervoert. Deze vorm van criminaliteit brengt geweld met zich mee en ondermijnt de transportsector en de overheid. Om dit tegen te gaan is er onder de vlag van het programma TFOC (Transport Facilitated Organized Crime) van de Landelijke Eenheid speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportsector.

Resultaten van preventie en controle
De TFOC-aanpak faciliteert een samenwerking tussen verschillende overheidsdiensten en de sector. Afgelopen donderdag werd op het industriegebied / bedrijventerrein Halfweg – Molenwatering in Spijkenisse deze integrale controle uitgevoerd. Daarbij werden vrachtwagens gecontroleerd, maar werd vooral het gesprek met de chauffeurs aangegaan tijdens een kop koffie. Er werd besproken hoe de chauffeurs werken, of ze signalen van ondermijning in hun branche kunnen herkennen, etc. Daarnaast werden transportbedrijven bezocht waar preventiegesprekken met ondernemers plaatsvonden. Door signalen vroegtijdig te herkennen, kunnen we namelijk samen de transportbranche weerbaarder maken tegen criminele inmenging.

Signaal
Tijdens de actiedag, hebben verschillende partijen veel informatie verzameld en hun netwerk uitgebreid. Informatie die in andere onderzoeken wellicht het ontbrekende puzzelstukje kan zijn. Daarnaast hopen zij een duidelijk signaal aan iedereen die in de transportsector werkt af te gegeven. De overheid werkt gezamenlijk aan een veilige en integere Rotterdamse Haven, waar geen ruimte is voor ondermijnende (drugs)criminaliteit.
Onder de naam Strong Logistics werkt politie samen met de branche, Openbaar Ministerie, Douane, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en gemeenten aan het weerbaar maken van chauffeurs, ondernemers en andere belangrijke spelers in de logistieke sector tegen criminele inmenging. Deze aanpak, de TFOC-aanpak, wordt in heel Nederland toegepast. De integrale aanpak is een initiatief van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid en het Landelijk Parket samen met de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Hierbij is vooral de samenwerking tussen publieke partijen met bedrijven uit de transportsector essentieel.

Aanpak ondermijning
De aanpak van ondermijning is gericht op het duurzaam verstoren van criminele activiteiten, netwerken en structuren. Voorbeelden van ‘ondermijning’ zijn georganiseerde drugshandel, mensensmokkel, witwassen, fraude en cybercrime. Criminelen maken vaak misbruik van legale voorzieningen, bedrijven en instanties om illegale zaken uit te voeren. Door deze vermenging tussen onderwereld en bovenwereld komen bewoners en ondernemers in aanraking met ondermijnende criminaliteit. Het maakt een wijk of bedrijventerrein kwetsbaar omdat criminelen hier de dienst uitmaken. En met het risico om vervolgens geconfronteerd te worden met overlast, drugsafval, intimidatie, afpersing, geweld en machtsposities van (groepen) personen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

MPL

Seagate

Wordt een partner