Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Genetec

Optex

Paraat

i-Pro

Oribi ID Solutions

Secusoft

Gold-IP

Centurion

OSEC

Nimo Dog Security

PG Security Systems

CSL

Explicate

IDIS

Bosch Security Systems

SmartSD

CardAccess

Crown Security Services

Lobeco

Advancis

Hikvision

Ajax Systems

Avigilon Alta

20face

VBN

SmartCell

Nimo Drone Security

Seris

Paxton

Nenova

ASIS

SMC Alarmcentrale

Eagle Eye Networks

CDVI

GFT

Connect Security

Alphatronics

Dero Security Products

Hanwha Vision Europe

Kiwa

HD Security

VideoGuard

Bydemes

NetworxConnect

DZ Technologies

G4S

VVNL

Alarm Meldnet

Masset Solutions

NIBHV

ARAS

Milestone

Top Security

Add Secure

RoSecure

De Beveiligingsjurist

2N

Securitas

BHVcertificaat.online

Traka ASSA ABLOY

Multiwacht

HID

ADI

Unii

Network Optix

Uniview

Regio Control Veldt

Brivo

Sequrix

SOBA

Seagate

Akuvox

EAL

VEB

Eizo

JMB Groep

Trigion

VAIBS

Service Centrale Nederland

ASSA ABLOY

Samen tegen georganiseerde criminaliteit in transportsector

13 oktober 2023
Redactie
14:10

Om criminele inmenging in de transportbranche – weg, water of spoor – tegen te gaan hebben de veiligheidspartners in Oost-Brabant deze week controles uitgevoerd en voorlichtende gesprekken gehouden. Het resultaat was negen aanhoudingen en de vondst van een handelshoeveelheid verdovende middelen.

Oost-Brabant heeft een sterke economische positie met een goede logistieke infrastructuur. Dat is positief voor de economie en werkgelegenheid, maar brengt ook kwetsbaarheden met zich mee. Oost-Brabant is niet alleen een transportknooppunt voor legale goederen, maar ook voor illegale goederen, zoals drugs, geld en wapens. Deze vorm van criminaliteit brengt geweld met zich mee en ondermijnt de transportsector en de overheid.

Integrale controles
Van maandag 9 tot en met donderdag 12 oktober werden daarom verschillende integrale controles uitgevoerd in Oost-Brabant. In totaal werden ruim vijftig bedrijven en vele voertuigen gecontroleerd. Daarnaast gingen de overheidspartners in gesprek met ondernemers en chauffeurs. Politie, Openbaar Ministerie, de Douane, de Belastingdienst, UWV en 17 gemeenten werkten hierbij samen en werden ondersteund door Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, Platform Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland en het programma Transport Facilitated Organized Crime (TFOC).

Tal van overtredingen
Bij diverse controles zijn negen aanhoudingen verricht, onder andere voor het bezit van drugs. Daarnaast zijn er handelshoeveelheden soft- en harddrugs aangetroffen en een lading illegale sigaretten. Ook zijn er tal van bestuurlijke overtredingen vastgesteld. Voor diverse feiten zijn er boetes opgelegd zoals voor het rijden zonder rijbewijs. Een persoon kan een naheffing tegemoet zien van de belasting. Een ander persoon maakte onterecht gebruik van een uitkering. Acht verboden wapens zijn in beslaggenomen en vernietigd.

Signalen van criminele inmenging
De integrale controles en bezoeken vonden plaats om ondermijnende praktijken uit te sluiten en gelijktijdig bewustwording en weerbaarheid te creëren, het netwerk te verbreden en informatie op te halen. Zo bestrijden en verstoren de partijen als één overheid ondermijnende criminaliteit in de transportsector.
Marieke Stuart geeft leiding aan de regionale operationele samenwerking (DROS). Zij zegt: “Het is goed te zien dat bedrijven en chauffeurs heel erg openstaan voor ons preventie-advies, omdat deze werknemers en -gevers als geen ander afwijkende zaken signaleren, die mogelijk indicaties zijn van criminele activiteiten. De actieweek was erop gericht om met zoveel mogelijk overheidspartners deze criminele inmenging terug te dringen en een signaal af te geven aan criminelen die letterlijk een voet tussen de deur proberen te krijgen. Wij blijven samen met onze partners en de branche structureel investeren om ondermijning tegen te gaan.”

Integrale aanpak
Voorzitter Actieberaad Ondermijning Oost-Brabant Marcel Delhez is enthousiast over de getoonde integrale slagkracht: “De grote winst van deze actieweek is wat ons betreft de samenwerking tussen alle betrokken organisaties. Ieder van ons kijkt op zijn of haar eigen manier naar signalen van criminaliteit en ziet mogelijkheden om barrières op te werpen tegen criminele inmenging. Als de ene partner niet kan doorpakken, kan de andere dat vaak wel. Daarin weten we elkaar goed te vinden. Ook in het warme contact dat is gelegd met de werknemers en werkgevers in de transport en logistieke sector zit veel winst.”

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

Seagate

SequriX

Videoguard

Wordt een partner