Samen tegen georganiseerde criminaliteit in transportsector

Om georganiseerde criminaliteit in de transportsectortegen te gaan is er onder de vlag van het programma TFOC (Transport Facilitated Organized Crime) speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportsector.

De regio Zeeland-West-Brabant is een groot logistiek knooppunt tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam, maar heeft ook de nodige eigen logistieke knooppunten zoals de havens van Vlissingen en Moerdijk. Deze worden niet alleen gebruikt voor transport van legale goederen, maar helaas ook illegale goederen, zoals drugs en wapens. Deze vorm van criminaliteit brengt geweld met zich mee en ondermijnt de transportsector en de overheid.

Resultaten van preventie en controle
De aanpak van TFOC faciliteert een samenwerking tussen verschillende overheidsdiensten en de sector. Daarbij wordt ingezet op preventie en controle. In Moerdijk, Oosterhout, Terneuzen en Waalwijk werden afgelopen week transportbedrijven bezocht en transportcontroles uitgevoerd. Deze keer voor het eerst ook op het water. In totaal controleerde de douane 35 containers, 52 bedrijven en 12 boten. Ruim honderd voertuigen werden gecontroleerd. Een Jaguar met valse kentekenplaat, zes lachgascilinders en gevonden namaakkleding werden in beslag genomen.

Serious game
Douaniers en agenten gingen met tientallen chauffeurs, schippers en ondernemers in gesprek over de criminele inmenging en de risico’s die dat met zich meebrengt. De branche leert signalen van criminaliteit herkennen en hoe deze te melden. Daarnaast werden 143 personeelsleden van terminals getraind op het herkennen van signalen van georganiseerde criminaliteit en de bijkomende risico’s. Dit gebeurde onder andere met de eind vorig jaar gelanceerde serious game Operatie Zelos. Dit spel speel je door de ogen van een vrachtwagenchauffeur en planner en je krijgt op belangrijke momenten keuzes voorgelegd.

Samenwerking
Samen met de branche werken politie, Openbaar Ministerie, douane, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en gemeenten aan het weerbaar maken van chauffeurs, ondernemers en andere belangrijke spelers in de logistieke sector tegen criminele inmenging. Deze aanpak wordt in heel Nederland toegepast. In november vorig jaar werd de derde TFOC actieweek in Zeeland West-Brabant gehouden. In 2020 werd deze aanpak afgetrapt in Zeeland West-Brabant. In april 2021 volgde een tweede actieweek. De integrale aanpak is een initiatief van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid en het Landelijk Parket samen met de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Hierbij is vooral de samenwerking tussen publieke partijen met bedrijven uit de transportsector essentieel.

Deel dit artikel via: