Saval gecertificeerd voor complete BRL-K21019

Saval te Breda is volgens Kiwa het eerste bedrijf dat in Nederland gecertificeerd is voor alle toepassingsgebieden van het certificatieschema ‘Voor het leveren en de nazorg van noodverlichting en vluchtwegindicatie’.

Voor het behouden van een veilige toestand in een gebouw zijn de noodverlichting en vluchtwegindicatie van wezenlijk belang. Het systeem van noodverlichting en vluchtwegindicatie zorgt ervoor dat bij het uitvallen van de energievoorziening er nog verlichting in het gebouw aanwezig is om de uitgang van het pand te vinden, dit in combinatie met de vluchtwegindicatie. Ook bij brand kan dit systeem een rol vervullen voor het veilig vluchten door het gebruiken van de vluchtwegindicatie. Dit kan natuurlijk ook bij andere rampscenario’s.
Om het onderhoud, het leveren en het ontwerpen van noodverlichting en vluchtwegindicatie een kwaliteitsimpuls te geven heeft Kiwa samen met de brancheorganisatie ‘NVFN’ een certificatieschema ontwikkeld, te weten BRL-K21019 ‘Leveren en de nazorg van noodverlichting en vluchtwegindicatie’.  Binnen het schema zijn drie toepassingsgebieden te vinden voor zowel centrale en decentrale systemen. Bij decentrale systemen heeft iedere armatuur een eigen noodvoeding in de vorm van een batterij en bij centrale systemen staat er in het gebouw een noodvoeding die via kabels alle armaturen van energie voorziet in geval van uitval van de primaire energievoorziening.
A – de levering van de dienst onderhoud en nazorg zonder controle op detailontwerp;
B – de levering van installatie en renovatie, waar detailontwerp een onderdeel van is;
C – de levering van dienst projectie, waar basisontwerp en detailontwerp een onderdeel van zijn.

Saval is dus voor alle zes de toepassingsgebieden gecertificeerd en is het eerste beveiligingsbedrijf in Nederland dat dit heeft weten te realiseren. Klanten, zijnde gebouwgebruikers of gebouweigenaren, van Saval kunnen de  levering en de nazorg van noodverlichting en vluchtwegindicatie dus gecertificeerd afnemen en hebben hiermee aangetoond aan het bevoegde gezag en verzekeraars dat zij in het kader van het bouw- en ARBO-besluit hun zorgplicht hebben genomen.

Deel dit artikel via: