“Schade mobiele bendes groot, pakkans klein”
In 2021 begon de gemeente Utrecht met een proef waarbij autobezitters die vaak slachtoffer zijn van auto-inbraak, inbraaksensoren ontvingen. René Middag, landelijk projectleider en coördinator mobiel banditisme bij Politie Nederland, geeft tegenover het Verbond van Verzekeraars inzicht in de resultaten van dit initiatief en bespreekt bredere aspecten van het aanpakken van mobiele bendes die auto-onderdelen stelen.
Het project in Utrecht heeft geen directe navolging gekregen in andere gemeenten, maar een vergelijkbaar initiatief werd eerder in de Gooi- en Vechtstreek uitgevoerd in 2019/2020. Dit regionale project, gericht op diefstallen in BMW-voertuigen, betrok burgers bij het opsporingsproces, wat leidde tot een verhoogde bewustwording en alertheid. De pakkans bij dergelijke bendes is laag, variërend tussen 2,5 en 3 procent, wat het belang benadrukt van heterdaadkracht, waarbij verdachten direct kunnen worden aangehouden.
Verschuiving
Volgens Middag is er een verschuiving in de diefstalmode waarbij steeds meer auto-onderdelen worden gestolen in plaats van kostbare items in de auto. Deze verandering verhoogt de impact en schade, met schadebedragen van 20.000 tot 25.000 euro per diefstal. Het is echter moeilijk om professionele bendes te identificeren, wat resulteert in een beperkte pakkans. Middag pleit voor een bredere implementatie van het sensorenproject in heel Nederland en betrokkenheid van gemeenten en politie in een protocol om snel te kunnen reageren op dit soort diefstallen.
Delen van informatie
Samenwerking met organisaties zoals de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft al plaatsgevonden. Het benadrukt het belang van het delen van informatie en het gezamenlijk aanpakken van deze bendes. Het versnellen van handelen en het waarnemen van trends zijn cruciaal, en Middag benadrukt de noodzaak van een centraal waarschuwingssysteem om snel informatie te delen tussen gemeenten en politie.
Complex fenomeen
Hoewel mobiel banditisme een complex fenomeen is, werkt de politie aan bewustwording, preventie en snelle interventie tijdens het ‘gouden uur’. Toekomstige plannen omvatten het onderzoeken van mogelijkheden om unieke codering van gestolen goederen te implementeren, zodat ze moeilijker online kunnen worden verkocht, en het streven naar een Europees kentekensysteem om informatie-uitwisseling te vergemakkelijken. Het blijft echter een uitdaging, waarbij de politie zich concentreert op haar uiterste best om het hoofd te bieden aan deze complexe en snel opererende bendes.