Beveiliging nieuws

Onze partners

Dero Security Products

VBN

Milestone

Ajax Systems

CDVI

Connect Security

SmartSD

Traka ASSA ABLOY

Bydemes

SmartCell

Genetec

JMB Groep

Paxton

ADI

ARAS

Brivo

BHVcertificaat.online

Eagle Eye Networks

Multiwacht

HD Security

Secusoft

Optex

VEB

Crown Security Services

i-Pro

G4S

Gold-IP

Alarm Meldnet

Uniview

Alphatronics

CSL

Avigilon Alta

Akuvox

DZ Technologies

OSEC

Add Secure

Lobeco

EAL

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

Paraat

NIBHV

VVNL

VideoGuard

Sequrix

Oribi ID Solutions

Nimo Dog Security

Seris

Nenova

Hikvision

Securitas

De Beveiligingsjurist

Centurion

Regio Control Veldt

GFT

Trigion

Advancis

Top Security

CardAccess

ASSA ABLOY

NetworxConnect

Kiwa

Masset Solutions

RoSecure

Explicate

Eizo

SOBA

20face

2N

ASIS

Hanwha Vision Europe

Unii

HID

Nimo Drone Security

VAIBS

Seagate

Service Centrale Nederland

Bosch Security Systems

IDIS

Schade na strafbaar feit wordt zelden op dader verhaald

11 november 2020
Redactie
12:50

Uit onderzoek door het WODC blijkt dat door criminelen veroorzaakte schade meestal door verzekeraars of schadefondsen wordt vergoed en zelden door de dader. Ook verzekeraars verhalen de schade bijna nooit op de dader.

Slachtoffers die schade lijden als gevolg van strafbare feiten, kunnen een beroep doen op verschillende bronnen van financiële compensatie. Onderzoekers van Erasmus School of Law verkenden in opdracht van het WODC welke compensatiebronnen deze slachtoffers kunnen aanboren, in hoeverre slachtoffercompensatie en daderverhaal via die bronnen daadwerkelijk plaatsvinden, en in hoeverre hiermee publieke kosten zijn gemoeid. Het blijkt niet mogelijk om op alle bronnen goed cijfermatig zicht te krijgen. Wel wordt duidelijk dat verhaal op de dader niet vaak voorkomt.
Slachtoffers kunnen voor compensatie beroep doen op vier bronnen: private verzekeringen (zorgverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering), regelingen van sociale zekerheid (zorg- en inkomensvoorzieningen), het Schadefonds Geweldsmisdrijven en schadeverhaal op de dader (aansprakelijkheidsrecht).

Private verzekering en sociale zekerheid
Naar schatting wordt een groot deel van de schade vanwege strafbare feiten gecompenseerd door private en sociale verzekeraars. In vrijwel alle gevallen waarin een delict heeft geleid tot letsel zal een beroep worden gedaan op de zorgverzekering. Bij letsel dat het arbeidsvermogen raakt, worden dikwijls ook regelingen van sociale zekerheid (loondoorbetaling door de werkgever, inkomensvervangende uitkering, etc.) en particuliere inkomensverzekeringen aangesproken. Ook kan een beroep worden gedaan op de opstal- en inboedelverzekeringen (bij brand of inbraak) of cascoverzekering (autodiefstal). Private of publieke verzekeraars verhalen deze schade nauwelijks op de dader

Schadefonds Geweldsmisdrijven
Het Schadefonds Geweldsmisdrijven biedt tegemoetkomingen aan slachtoffers met ernstig letsel door een geweldsmisdrijf en hun naasten en aan nabestaanden van slachtoffers van een geweldsmisdrijf of dood door schulddelict. Die tegemoetkomingen worden bekostigd uit de publieke middelen. In 2017 keerde het Schadefonds 20,5 miljoen euro uit en werd 686.979 euro ontvangen van het Centraal Justitieel Incassobureau (indirect verhaal op daders). De uitvoeringskosten bedroegen 6.671.813 euro. Deze volumes hebben geheel betrekking op schade door strafbare feiten.

Verhaal op de dader
In hoeverre slachtoffers hun schade op de dader verhalen is niet geheel in kaart te brengen. Hiervoor moet deze in beeld zijn, wat naar schatting bij 67 tot 75 procent van de delicten niet het geval is. Voor zover de dader in beeld is, wordt de ‘klassieke’ verhaalsroute van het civiele proces amper benut. Bij oplegging van de schadevergoedingsmaatregel in een strafproces neemt het CJIB de inning op zich. De schadevergoeding wordt voorgeschoten voor zover de dader deze niet (tijdig) betaalt (bij zeden- en geweldsmisdrijven geheel, bij overige strafbare feiten tot 5.000 euro). De overheid keerde in 2017 in verband met de voorschotregeling voor zeden- en geweldsmisdrijven 7.421.512 euro uit en voor andere strafbare feiten 4.090.034 euro. In 2017 werden voor wat betreft zeden- en geweldsmisdrijven 2.795 schadevergoedingsmaatregelen geheel en 93 deels geïnd, wat in totaal 2.955.948 euro opbracht, voordat het tot een uitkering op grond van de voorschotregeling kwam. Het risico dat de staat het voorgeschoten bedrag niet terug krijgt is groot: hoe groter het voorgeschoten bedrag, des te groter het percentage dat ongeïnd blijft.

Lees het volledige rapport: Compensatie en verhaal van schade door strafbare feiten

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner