Schiphol ontsnapt aan jihadistische terreuraanslag?
Op de dag dat in Parijs bij terroristische aanslagen 130 doden en ruim 400 gewonden vielen, gingen twee terroristen met de bus van Brussel naar Amsterdam Schiphol. Woensdag staan zij in Parijs voor de rechter. Mogelijk wordt dan duidelijker wat zij op Schiphol van plan waren.
De Zweedse Palestijn Osama Krayem (29) en de Tunesiër Soufian Ayari (28) stapten in de ochtend van 13 november op station Brussel Noord in een Eurolines-bus, die hen naar Schiphol bracht. Zij hadden alleen een koffer en een rugzak mee als bagage. Naar eigen zeggen moesten zij kijken of er op Schiphol lockers waren, waarin zij in Nederland gekochte wapens konden verbergen. Aan het einde van de dag keerden zij met de bus terug naar Brussel. Die avond vonden in Parijs de aanslagen plaats op het Bataclan-theater en diverse cafés, uitgevoerd door tien jihadisten, waarvan er negen werden doodgeschoten. De enige overlevende, de Belg Saleh Abdeslam, staat woensdag terecht, samen met negentien personen die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslagen, waaronder de twee die naar Schiphol waren gereisd.
Potentieel doelwit
Op 22 maart 2016 vond de aanslag op luchthaven Zaventem in Brussel plaats. Dat maakt het des te waarschijnlijker dat ook Schiphol een potentieel doelwit was. De twee die op onderzoek uitgingen hebben een indrukwekkend terroristisch verleden. Ze waren beiden lid van IS en één van hen zou aanwezig zijn geweest bij het filmen van een gevangen genomen Jordaanse gevechtspiloot die levend in brand werd gestoken. Later zouden ze met de vluchtelingenstroom zijn meegelift naar Duitsland waar zij door Salah Abdeslam werden geronseld om vanuit Brussel aanslagen in West-Europa te plegen. Ayari en Abdeslam werden 18 maart 2016 opgepakt. Dat heeft helaas niet kunnen verhinderen dat een paar dagen later de aanslagen in Brussel werden gepleegd, waarbij 32 doden vielen. Krayem had zich die dag moeten opblazen in de metro, maar hij besloot dat niet te doen.
Group Schiphol
Tijdens het onderzoek naar de aanslagen in Brussel werd een weggegooide laptop teruggevonden met daarop informatie over de verschillende terreurcellen. Er zou ook een ‘Group Schiphol’ bestaan. De twee verdachten ontkenden tijdens de verhoren dat op Schiphol een aanslag zou worden gepleegd. Anders zou dat echt wel zijn gebeurd. De Franse onderzoekers hebben een andere mening. Hoewel gebleken is dat de jihadisten inderdaad veel wapens en explosieven in Nederland kopen, vinden zij het zeer onwaarschijnlijk dat het goed beveiligde Schiphol dan als opslagplaats wordt gebruikt. Zij gaan er vanuit dat er wel degelijk een aanslag op de luchthaven van Amsterdam was gepland. De Nederlandse autoriteiten hebben Ayari en Krayem ook verhoord, maar dat leverde niet voldoende informatie op om een strafzaak tegen hen te beginnen. Het proces tegen de jihadisten gaat naar verwachting negen maanden in beslag nemen. Het is de vraag of dan duidelijker wordt wat de twee Schiphol-reizigers werkelijk van plan waren.