Scholieren helpen politie bij opsporen cybercriminelen
De NHL Hogeschool en de Politieacademie gaan de komende maanden 25 havo- en vwo-scholieren van middelbare scholen in Drenthe, Friesland en Groningen inlijven als vrijwilligers om cybercriminelen op te sporen. Dat maakt de Volkskrant bekend.
“Het is een experiment van een half jaar om te bekijken wat jongeren tegen online heling kunnen doen”, zegt Luuk van Spijk van de Politieacademie in Apeldoorn tegen de Volkskrant. De scholieren gaan onder andere proberen om op basis van foto’s van gestolen voorwerpen de oorsprong op te zoeken. Zij krijgen daarbij geen inzage in politiedossiers. Ook worden namen van slachtoffers en verdachten niet bekend gemaakt.
Volgens Joyce Kerstens van het lectoraat Cybersafety van de NHL Hogeschool geeft de politie weinig prioriteit aan het oplossen van diefstallen, omdat de capaciteit nodig is voor zedenzaken of geweldsdelicten. De school heeft al eerder online criminaliteit bestudeerd. Recent onderzochten studenten of computergebruikers in staat waren phishing van gewone e-mail te onderscheiden.
De politie moet snel meer kennis opdoen over cybercriminaliteit en digitalisering, zegt Wouter Stol, lector Cybersafety op NHL Hogeschool en de Politieacademie en bijzonder hoogleraar Politiestudies aan de Open Universiteit tegen de Volkskrant. Het is volgens hem niet alleen iets voor specialisten, zoals het landelijke Team High Tech Crime. De hele politieorganisatie moet volgens Stol nog aan de nieuwe digitale werkelijkheid wennen.