Beveiligingspas
Tijdens het werk moet elke beveiliger zich kunnen identificeren, aangezien ze verplicht zijn om legitimatie te tonen wanneer daarom wordt gevraagd. Dit gebeurt doorgaans met speciale legitimatiebewijzen voor beveiligers, ook wel bekend als beveiligingspassen, verstrekt door de afdeling Korpscheftaken van de politie.
Deze beveiligingspassen zijn te onderscheiden aan de hand van de kleur, die correspondeert met de categorie werkzaamheden die de houder ervan mag uitvoeren. Op elke pas staan essentiële gegevens, zoals een foto, volledige naam, telefoonnummer, geboortedatum en vergunningsnummer van de pashouder.
- Grijze beveiligingspas: Deze pas geeft beveiligers toestemming om diverse particuliere beveiligingswerkzaamheden uit te voeren, zoals het bewaken van gebouwen, eigendommen, evenementen en sportwedstrijden. Het vereist minimaal het diploma Beveiliger.
- Groene beveiligingspas: Dit is een tijdelijke pas bedoeld voor beveiligers in opleiding, geldig voor maximaal 12 maanden. Het stelt nieuwe beveiligers in staat om stage te lopen en zich voor te bereiden op de praktijk.
- Blauwe beveiligingspas: Beveiligers met een afgeronde opleiding tot horecaportier of evenementenbeveiliger, ook bekend als Event Security Officer, dragen deze pas. Het beperkt hun werkzaamheden tot de specialisatie waarvoor ze zijn opgeleid.
- Oranje beveiligingspas: Specifiek voor medewerkers opgeleid als voetbalsteward voor het werken in het betaalde- en amateurvoetbal. Voetbalstewards zorgen voor de veiligheid tijdens voetbalwedstrijden, zowel in als rondom het stadion.
- Gele beveiligingspas: Deze pas is voor particuliere rechercheurs, vereist het diploma Particulier Onderzoeker en geeft hen toestemming om bedrijven en personen te onderzoeken, in overeenstemming met wet- en regelgeving.
Elke kleur beveiligingspas vertegenwoordigt dus een specifieke categorie werkzaamheden binnen de beveiligingsbranche, waardoor de bevoegdheden van de beveiliger duidelijk worden gedefinieerd en erkend.