Bibob
De Wet Bibob is een (preventief) bestuursrechtelijk instrument. Als er een ernstig gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt, kan de bevoegde overheidsinstantie de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken. Zo wordt voorkomen dat de overheid criminele activiteiten faciliteert en wordt bovendien de concurrentiepositie van bonafide ondernemers beschermd. Om de mate van gevaar te bepalen, kan de overheidsinstantie een advies aanvragen bij het Landelijk Bureau Bibob (LBB).
De Wet Bibob (Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur) is een instrument dat wordt ingezet door overheidsinstanties om ondermijning tegen te gaan. Ondermijning verwijst naar activiteiten waarbij de boven- en onderwereld vermengd raken, wat kan leiden tot misbruik van overheidsmiddelen, corruptie, georganiseerde criminaliteit en andere vormen van maatschappelijke ontwrichting. De Wet Bibob biedt overheidsinstanties, zoals gemeenten, provincies, en het Rijk, de mogelijkheid om vergunningen te weigeren of in te trekken als er sprake is van een ernstig gevaar voor misbruik van die vergunningen voor criminele activiteiten.
Concreet heeft de Wet Bibob de volgende doelen en maatregelen om ondermijning te bestrijden:
- Integriteitstoetsing: Met behulp van de Bibob-procedure kunnen overheidsinstanties de integriteit van (rechts)personen en rechtspersonen die een vergunning aanvragen of ontvangen, controleren. Dit omvat het onderzoeken van hun achtergrond, financiële situatie, en eventuele banden met criminele activiteiten.
- Vergunningweigering of -intrekking: Als uit het Bibob-onderzoek blijkt dat er een ernstig gevaar bestaat dat de vergunning zal worden gebruikt voor criminele activiteiten, kunnen overheidsinstanties besluiten om de vergunning te weigeren of in te trekken. Dit helpt te voorkomen dat criminelen gebruikmaken van legale bedrijven om hun activiteiten te verhullen of te faciliteren.
- Preventie van criminele infiltratie: Door potentiële criminelen te weren uit de legale economie, helpt de Wet Bibob te voorkomen dat criminele organisaties hun invloed uitbreiden en hun criminele activiteiten verbergen achter legitieme ondernemingen.
- Informatie-uitwisseling tussen overheidsinstanties: De Wet Bibob stimuleert de uitwisseling van informatie tussen verschillende overheidsinstanties, zoals politie, belastingdienst, en de inlichtingendiensten, om een breder beeld te krijgen van mogelijke criminele activiteiten en de betrokkenheid van bepaalde personen of organisaties hierbij.
Kortom, de Wet Bibob is een belangrijk instrument in de strijd tegen ondermijning doordat het overheidsinstanties de mogelijkheid biedt om de integriteit van betrokken partijen te onderzoeken en vergunningen te weigeren of in te trekken wanneer er een ernstig risico bestaat op misbruik voor criminele doeleinden.