BORG
BORG is een keurmerk dat bedoeld is om tot een op het inbraakrisico afgestemde beveiliging van woningen en bedrijfspanden te komen. Het keurmerk wordt beheerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. BORG-gecertificeerde bedrijven worden regelmatig gecontroleerd om de beloofde kwaliteit te handhaven.
Goede inbraakbeveiliging bestaat uit een combinatie van organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen. Het goed laten beveiligen van een woning of bedrijfspand bestaat dan ook uit drie stappen. Een BORG-beveiligingsbedrijf schat de risicoklasse in aan de hand van de Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI) 2.0. Het stelt een beveiligingsplan op dat past bij het vastgestelde risico. En daarna wordt gezorgd voor professionele installatie van de maatregelen uit het beveiligingsplan.
Werk voor specialisten
Inbraakbeveiliging is werk voor specialisten met de juiste kennis en werkprocedures. BORG-gecertificeerde bedrijven zijn gespecialiseerd in bouwkundige- en/of elektronische beveiliging. De bedrijven worden beoordeeld door een certificatie-instelling op de levering van hun producten en diensten. Bovendien worden de bedrijfsprocessen en de deskundigheid en betrouwbaarheid van het personeel gecontroleerd.
Voor goede beveiliging is het belangrijk zowel bouwkundige- als elektronische maatregelen te treffen. Bouwkundige beveiliging wordt aangelegd door een BORG-B beveiligingsbedrijf en elektronische beveiliging door een BORG-E beveiligingsbedrijf. Het kan dus zijn dat twee beveiligingsbedrijven nodig zijn voor de totale beveiliging van een pand. Er zijn ook BORG-bedrijven die zowel BORG-B als BORG-E gecertificeerd zijn.
Werkwijze BORG-gecertificeerd beveiligingsbedrijf
Om te beginnen bepaalt een BORG gecertificeerd beveiligingsbedrijf het risico met behulp van de Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI) 2.0. Onderdeel hiervan is een lijst met aantrekkelijke spullen. Op deze lijst staan goederen met daarbij de vermelding of deze laag, middel, hoog of zeer hoog aantrekkelijk zijn voor criminelen. De aantrekkelijkheid, de waarde van de goederen en waar ze opgeslagen zijn bepalen de risicoklasse van de woning of het bedrijf. De hoogte van de risicoklasse bepaalt welke beveiligingsmaatregelen nodig zijn.
Het BORG-beveiligingsbedrijf maakt een beveiligingsplan op basis van de VRKI 2.0 en zorgt voor de professionele uitvoering van de bouwkundige en elektronische maatregelen. Denk aan de montage van goed hang- en sluitwerk en de aanleg van een elektronische alarminstallatie. Bovendien geeft een BORG-beveiligingsbedrijf advies over organisatorische maatregelen. Dat zijn maatregelen die de bewoner of ondernemer zelf kan treffen, zoals goed sleutelbeheer of een clean desk beleid.
BORG-A voor hoge of complexe risico’s
BORG-A is het keurmerk voor een goed beveiligingsplan. Beveiligingsbedrijven die BORG-A gecertificeerd zijn kunnen beveiligingsplannen opleveren voor (zeer) hoge of complexe risico’s, zoals diamantairs, veilighuizen en onderwijsinstellingen. Een BORG-A beveiligingsadvies gaat verder waar de VRKI 2.0 stopt. Alle bouwkundige en elektronische maatregelen die in een BORG-A plan staan beschreven kunnen uitgevoerd worden door BORG-B en BORG-E gecertificeerde beveiligingsbedrijven.
BORG-B en BORG-E
Met BORG-B (bouwkundige beveiliging) en BORG-E (elektronische beveiliging) certificaten kan een bewoner of ondernemer aantonen dat de woning of het bedrijfspand goed beveiligd is tegen inbraak. Een BORG-certificaat wordt alleen verstrekt door een BORG gecertificeerd beveiligingsbedrijf. Bij het verzekeren van de woning of het bedrijfspand kan een verzekeraar een BORG-certificaat eisen. Zo is de verzekeraar er zeker van dat de beveiliging vakkundig is aangelegd. Er zijn verzekeraars die korting op de premie bieden als een BORG-certificaat wordt overlegd.