Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Hanwha Vision Europe

NIBHV

SOBA

Oribi ID Solutions

RoSecure

Avigilon Alta

Service Centrale Nederland

Explicate

ARAS

Regio Control Veldt

SMC Alarmcentrale

Advancis

OSEC

Nenova

HID

20face

Bosch Security Systems

Brivo

Hikvision

Add Secure

Securitas

VVNL

CardAccess

VideoGuard

CSL

ASSA ABLOY

Connect Security

Secusoft

2N

Bydemes

De Beveiligingsjurist

Centurion

Eizo

GFT

ADI

Unii

Dero Security Products

JMB Groep

Nimo Dog Security

G4S

Kiwa

Crown Security Services

Seris

Alarm Meldnet

SmartSD

SmartCell

VBN

VAIBS

Top Security

Sequrix

CDVI

Seagate

Lobeco

Akuvox

Optex

Trigion

Genetec

BHVcertificaat.online

HD Security

ASIS

Alphatronics

DZ Technologies

NetworxConnect

Traka ASSA ABLOY

VEB

Eagle Eye Networks

Masset Solutions

Ajax Systems

Multiwacht

Nimo Drone Security

EAL

Milestone

Gold-IP

IDIS

Paxton

Paraat

i-Pro

Uniview

PG Security Systems

Brandmeldinstallatie

24 maart 2024
Redactie
16:53

Een brandmeldinstallatie is een systeem dat is ontworpen om brand in een vroeg stadium te detecteren en vervolgens een alarm te activeren om mensen in het gebouw te waarschuwen en hulpdiensten te alarmeren. Het hoofddoel van een brandmeldinstallatie is dus om levens te redden en schade aan eigendommen te minimaliseren door brand snel te detecteren en te rapporteren.

Om effectief te zijn, moet een brandmeldinstallatie voldoen aan verschillende kwaliteitseisen. Zo moet de installatie in staat zijn om brand in een zo vroeg mogelijk stadium te detecteren, liefst voordat er vlammen ontstaan. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van rookmelders, hittemelders, vlamdetectoren of een combinatie van deze sensoren.

Het systeem moet betrouwbaar zijn en weinig storingen vertonen om onnodige alarmen te voorkomen en de kans op een succesvolle branddetectie te vergroten. Zodra een brand wordt gedetecteerd, moet de installatie onmiddellijk een alarm activeren, zodat mensen in het gebouw snel gealarmeerd worden en evacuatie kan plaatsvinden.

Een brandmeldinstallatie moet zijn voorzien van een betrouwbare noodstroomvoorziening, zoals een accu of generator, om te kunnen blijven functioneren tijdens stroomuitval.

De installatie moet voldoen aan de geldende wet- en regelgeving, zoals de lokale bouwvoorschriften en brandveiligheidsnormen. Deze regelgeving kan verschillen per land of regio.

Het systeem moet regelmatig worden onderhouden en geïnspecteerd door gekwalificeerd personeel om ervoor te zorgen dat het correct functioneert en voldoet aan de vereisten.

Brandmeldinstallaties kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van hun complexiteit, toepassing en functies. Enkele van de meest voorkomende typen zijn:

  1. Conventionele systemen: Deze systemen verdelen een gebouw in zones en identificeren de locatie van een brand binnen een specifieke zone. Ze bieden basisfunctionaliteit en zijn geschikt voor kleinere gebouwen met eenvoudige lay-outs.
  2. Addresserbare systemen: In tegenstelling tot conventionele systemen, kunnen addresserbare systemen individuele melders identificeren en lokaliseren, waardoor ze geschikt zijn voor grotere gebouwen waar gedetailleerde informatie over de locatie van een brand cruciaal is.
  3. Analoge systemen: Deze systemen monitoren voortdurend de omgeving op veranderingen in brandrisico’s en bieden geavanceerde functies zoals automatische aanpassing van detectieniveaus en zelfdiagnose.
  4. Draadloze systemen: Draadloze brandmeldinstallaties maken gebruik van draadloze communicatietechnologieën om melders met het controlepaneel te verbinden, waardoor ze flexibel en gemakkelijk te installeren zijn, vooral in bestaande gebouwen.
Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner