Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Advancis

Nenova

Connect Security

Centurion

ARAS

Avigilon Alta

Unii

Uniview

Ajax Systems

Alphatronics

GFT

Gold-IP

Nimo Drone Security

ADI

VEB

VVNL

CSL

Regio Control Veldt

VideoGuard

Oribi ID Solutions

Milestone

Securitas

Hikvision

Bydemes

20face

Crown Security Services

EAL

Paxton

VBN

BHVcertificaat.online

RoSecure

Akuvox

Trigion

IDIS

DZ Technologies

Sequrix

2N

SmartSD

Nimo Dog Security

Kiwa

Bosch Security Systems

Masset Solutions

SmartCell

CDVI

SMC Alarmcentrale

Optex

Seagate

i-Pro

Service Centrale Nederland

ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

HID

CardAccess

SOBA

Eagle Eye Networks

Secusoft

Seris

Traka ASSA ABLOY

G4S

Top Security

NIBHV

VAIBS

ASIS

Dero Security Products

Paraat

Alarm Meldnet

OSEC

Lobeco

NetworxConnect

Hanwha Vision Europe

JMB Groep

Explicate

Brivo

Add Secure

Genetec

Multiwacht

HD Security

Eizo

PG Security Systems

Doxing

6 maart 2024
Redactie
15:45

Doxing is een vorm van online misbruik waarbij iemands persoonlijke informatie, zoals naam, adres, telefoonnummer, werkgever, familieleden, en andere gevoelige gegevens, openbaar wordt gemaakt en verspreid zonder hun toestemming. Deze informatie wordt vaak gebruikt om het slachtoffer lastig te vallen, te bedreigen, te stalken, of anderszins schade toe te brengen.

Doxing kan verschillende doeleinden hebben, waaronder wraak, intimidatie, politieke activisme, of het ondermijnen van de privacy van een individu. Het kan plaatsvinden op sociale media, online forums, chatrooms, en andere digitale platforms waar gebruikers anoniem kunnen opereren.

Doxing kan ernstige gevolgen hebben voor de slachtoffers, waaronder angst, stress, reputatieschade, en in sommige gevallen zelfs fysieke schade of geweld. Het kan ook leiden tot stalking, cyberpesten, identiteitsdiefstal, en andere vormen van online misbruik.

Om doxing te voorkomen, is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met persoonlijke informatie online en privacy-instellingen te controleren op sociale media en andere online accounts. Het is ook raadzaam om voorzichtig te zijn met het delen van persoonlijke informatie met vreemden en om verdachte activiteiten te melden bij de desbetreffende platformen of autoriteiten.

Sinds 1 januari 2024 is doxing strafbaar. Het Openbaar Ministerie (OM) maakt bij het bepalen van de strafeis gebruik van de richtlijn voor strafvordering doxing. Dit kan uiteenlopen van geldboetes en werkstraffen voor first offenders, tot gevangenisstraffen voor personen die vaker in de fout gaan. Ook wordt rekening gehouden met onder andere het aantal slachtoffers en de gevolgen. Doxing tegen onder andere politici, journalisten en politieagenten leidt tot een hogere strafeis.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner