Beveiliging nieuws

Onze partners

Nimo Dog Security

Paraat

Unii

Ajax Systems

Alphatronics

Bosch Security Systems

ADI

GFT

Milestone

Sequrix

Dero Security Products

Kiwa

Hanwha Vision Europe

i-Pro

Uniview

SmartSD

VEB

20face

Traka ASSA ABLOY

Securitas

Top Security

Eizo

CSL

Optex

Avigilon Alta

Bydemes

Masset Solutions

EAL

Lobeco

VVNL

Akuvox

Brivo

ASSA ABLOY

Seagate

DZ Technologies

VideoGuard

Genetec

Paxton

Hikvision

HID

IDIS

Gold-IP

Connect Security

OSEC

Advancis

Regio Control Veldt

ASIS

BHVcertificaat.online

CDVI

RoSecure

Centurion

SmartCell

Service Centrale Nederland

VAIBS

NetworxConnect

Eagle Eye Networks

G4S

Secusoft

Trigion

NIBHV

JMB Groep

Alarm Meldnet

ARAS

CardAccess

Nenova

SMC Alarmcentrale

VBN

Explicate

De Beveiligingsjurist

Add Secure

Nimo Drone Security

2N

Crown Security Services

PG Security Systems

MPL

Oribi ID Solutions

SOBA

Multiwacht

HD Security

Seris

Doxing

6 maart 2024
Redactie
15:45

Doxing is een vorm van online misbruik waarbij iemands persoonlijke informatie, zoals naam, adres, telefoonnummer, werkgever, familieleden, en andere gevoelige gegevens, openbaar wordt gemaakt en verspreid zonder hun toestemming. Deze informatie wordt vaak gebruikt om het slachtoffer lastig te vallen, te bedreigen, te stalken, of anderszins schade toe te brengen.

Doxing kan verschillende doeleinden hebben, waaronder wraak, intimidatie, politieke activisme, of het ondermijnen van de privacy van een individu. Het kan plaatsvinden op sociale media, online forums, chatrooms, en andere digitale platforms waar gebruikers anoniem kunnen opereren.

Doxing kan ernstige gevolgen hebben voor de slachtoffers, waaronder angst, stress, reputatieschade, en in sommige gevallen zelfs fysieke schade of geweld. Het kan ook leiden tot stalking, cyberpesten, identiteitsdiefstal, en andere vormen van online misbruik.

Om doxing te voorkomen, is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met persoonlijke informatie online en privacy-instellingen te controleren op sociale media en andere online accounts. Het is ook raadzaam om voorzichtig te zijn met het delen van persoonlijke informatie met vreemden en om verdachte activiteiten te melden bij de desbetreffende platformen of autoriteiten.

Sinds 1 januari 2024 is doxing strafbaar. Het Openbaar Ministerie (OM) maakt bij het bepalen van de strafeis gebruik van de richtlijn voor strafvordering doxing. Dit kan uiteenlopen van geldboetes en werkstraffen voor first offenders, tot gevangenisstraffen voor personen die vaker in de fout gaan. Ook wordt rekening gehouden met onder andere het aantal slachtoffers en de gevolgen. Doxing tegen onder andere politici, journalisten en politieagenten leidt tot een hogere strafeis.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

MPL

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner