Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ARAS

ADI

Seris

Kiwa

SmartSD

Bydemes

Unii

OSEC

Brivo

Lobeco

Paxton

SmartCell

SOBA

SMC Alarmcentrale

Service Centrale Nederland

Masset Solutions

Secusoft

Genetec

VEB

RoSecure

DZ Technologies

Avigilon Alta

Crown Security Services

Bosch Security Systems

2N

Regio Control Veldt

Explicate

NIBHV

CSL

ASSA ABLOY

Top Security

BHVcertificaat.online

Nimo Drone Security

Seagate

Centurion

VBN

Oribi ID Solutions

Milestone

Eagle Eye Networks

Alarm Meldnet

Sequrix

GFT

Eizo

PG Security Systems

Paraat

Optex

HID

Alphatronics

Securitas

Hanwha Vision Europe

ASIS

Uniview

NetworxConnect

Trigion

EAL

Dero Security Products

HD Security

Ajax Systems

Hikvision

CDVI

Gold-IP

JMB Groep

VideoGuard

Multiwacht

IDIS

Nimo Dog Security

20face

Traka ASSA ABLOY

i-Pro

VAIBS

Connect Security

G4S

Akuvox

Advancis

VVNL

De Beveiligingsjurist

CardAccess

Nenova

Add Secure

Drone

21 maart 2024
Redactie
23:05

Drones kunnen op verschillende manieren worden ingezet voor beveiligingsdoeleinden vanwege hun flexibiliteit, wendbaarheid en het vermogen om vanuit de lucht snel en efficiënt grote gebieden te verkennen. Er zijn verschillende manieren waarop drones kunnen worden ingezet voor beveiliging.

Drones kunnen voor surveillance en bewaking worden uitgerust met camera’s en sensoren om real-time videobeelden te verzamelen en live te streamen naar een controlecentrum. Ze kunnen strategische locaties patrouilleren, zoals bedrijventerreinen, evenementenlocaties, grenzen of kritieke infrastructuur, en verdachte activiteiten detecteren, zoals indringers, ongebruikelijke bewegingen of schade.

Bij het detecteren van een inbreuk of een noodgeval kunnen drones snel ter plaatse zijn om een situatie te beoordelen en assistentie te verlenen voordat menselijke veiligheidsteams ter plaatse arriveren. Dit kan waardevolle tijd besparen en de reactietijd van de beveiligingsdiensten verkorten.

Voor grote evenementen zoals sportwedstrijden, concerten of festivals kunnen drones worden ingezet om het publiek te monitoren, verkeersstromen te beheren, crowd management te ondersteunen en potentiële veiligheidsrisico’s te identificeren.

Voor afgelegen gebieden zoals landbouwgrond, natuurreservaten of industriële installaties kunnen drones worden gebruikt om potentiële inbraakpogingen te detecteren en het gebied te bewaken wanneer menselijke patrouilles niet praktisch zijn.

Drones kunnen worden uitgerust met warmtebeeldcamera’s om vroegtijdig branden te detecteren in moeilijk bereikbare of gevaarlijke gebieden, zoals fabrieken, opslagplaatsen of bosgebieden. Ze kunnen ook worden ingezet om bosbranden te monitoren en de verspreiding ervan te volgen.

Drones kunnen worden gebruikt om kritieke infrastructuur zoals elektriciteitscentrales, waterzuiveringsinstallaties of communicatietorens te inspecteren op mogelijke zwakke punten, schade of ongeoorloofde toegang.

Al met al bieden drones een waardevolle aanvulling op traditionele beveiligingsmaatregelen door hun vermogen om snel en effectief grote gebieden te verkennen, potentiële bedreigingen te identificeren en te reageren op noodsituaties.

Wel dient een beveiliger die met drones werkt zich te houden aan Europese regels voor professionele drones. Die regels zijn bedoeld om de veilige exploitatie van drones in commerciële en professionele toepassingen te waarborgen.

De Europese Unie heeft de European Union Aviation Safety Agency (EASA) belast met het ontwikkelen van geharmoniseerde regels voor het gebruik van drones in het Europese luchtruim. Deze regels zijn vastgelegd in de EU-regelgeving voor onbemande luchtvaartuigen (UAS).

De EASA-regelgeving onderscheidt verschillende categorieën van drone-operaties op basis van het risiconiveau en de complexiteit. Deze categorieën omvatten open, specifiek en gecertificeerd, afhankelijk van factoren zoals het gewicht van de drone, de vluchtplaats en de aard van de operatie.

Voor professioneel gebruik van drones in de specifieke en gecertificeerde categorieën zijn mogelijk certificeringen en vergunningen vereist, afhankelijk van de aard van de operatie en het type drone. Pilootcertificaten en exploitatievergunningen kunnen bijvoorbeeld nodig zijn voor bepaalde commerciële activiteiten.

De regelgeving stelt veiligheidsmaatregelen vast om het risico op ongevallen te minimaliseren, zoals het vermijden van botsingen met bemande luchtvaartuigen, het vermijden van gevaarlijke situaties voor personen op de grond en het naleven van voorschriften voor privacy en gegevensbescherming.

Eigenaren van professionele drones zijn vaak verplicht hun drones te registreren bij de nationale luchtvaartautoriteiten en deze te voorzien van een uniek identificatienummer. Dit helpt bij het handhaven van de naleving van de regelgeving en het identificeren van de verantwoordelijke exploitanten in geval van incidenten.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner