Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

CardAccess

G4S

GFT

Lobeco

Nenova

Sequrix

Kiwa

Optex

Network Optix

Add Secure

NIBHV

Trigion

HD Security

Paraat

Paxton

Advancis

VVNL

Bydemes

Hanwha Vision Europe

Dero Security Products

Seris

Regio Control Veldt

IDIS

Crown Security Services

Brivo

Avigilon Alta

20face

JMB Groep

Bosch Security Systems

SOBA

Explicate

RoSecure

DZ Technologies

VAIBS

SmartSD

Centurion

HID

BHVcertificaat.online

Eizo

Masset Solutions

SmartCell

ASIS

2N

CSL

Genetec

ASSA ABLOY

Top Security

Hikvision

Gold-IP

Nimo Drone Security

OSEC

Ajax Systems

Multiwacht

Seagate

ADI

ARAS

Milestone

Oribi ID Solutions

Akuvox

Uniview

Alphatronics

Eagle Eye Networks

PG Security Systems

Unii

Traka ASSA ABLOY

NetworxConnect

VBN

Secusoft

Connect Security

VEB

EAL

Alarm Meldnet

VideoGuard

De Beveiligingsjurist

SMC Alarmcentrale

Service Centrale Nederland

Nimo Dog Security

i-Pro

CDVI

Securitas

PIR

24 februari 2024
Redactie
07:06

De passieve infrarood (PIR) detector, een essentieel onderdeel van moderne inbraaksignaleringssystemen, speelt een cruciale rol bij het detecteren van bewegingen in verschillende omgevingen. Met zijn geavanceerde technologie maakt de PIR-detector gebruik van infraroodstraling om veranderingen in temperatuur te detecteren die worden veroorzaakt door bewegende lichamen.

De werking van een PIR-detector is gebaseerd op het principe van warmteverandering. Wanneer een lichaam door het detectiegebied van de sensor beweegt, absorbeert het object de warmte van de omgeving en straalt het zijn eigen infraroodstraling uit. Deze verandering in infraroodstraling wordt opgevangen door de detector, die vervolgens een signaal stuurt naar het alarmsysteem om een alarm te activeren of een andere actie te ondernemen.

Het unieke van PIR-detectoren is dat ze passief zijn, wat betekent dat ze zelf geen energie uitzenden om beweging te detecteren. In plaats daarvan reageren ze alleen op veranderingen in de infraroodstraling die al aanwezig is in de omgeving. Dit maakt ze energiezuinig en betrouwbaar voor langdurig gebruik.

Er zijn verschillende toepassingen voor PIR-detectoren, variërend van alarmsystemen tot commerciële en industriële beveiligingstoepassingen. In woningen worden ze vaak gebruikt als onderdeel van een alarmsysteem om indringers te detecteren. In commerciële gebouwen worden ze toegepast voor zowel de veiligheid als energiebesparing, bijvoorbeeld om verlichting of HVAC-systemen automatisch aan en uit te schakelen op basis van beweging of om automatische schuifdeuren aan te sturen.

Hoewel PIR-detectoren effectief zijn in het detecteren van beweging, hebben ze ook enkele beperkingen. Ze zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen en kunnen onnodig alarm veroorzaken door huisdieren of andere oorzaken van warmteveranderingen binnen het detectiegebied. Daarom is het belangrijk om ze op de juiste manier te plaatsen en af te stellen. Er bestaan PIR-detectoren die ongevoelig zijn voor kleinere huisdieren. In het topsegment worden zelfs PIR-detectoren gebruikt die menselijke contouren herkennen.

Europese kwaliteitsnormen voor passief infrarooddetectoren zijn:
EN50131-1,
EN50131-2-4,
EN50130-4,
EN50130-5

Binnen deze normen wordt onderscheid gemaakt tussen de beveiligingsklassen Grade 1 tot en met 4, waarbij voor 4 de strengste eisen gelden, zoals beveiliging tegen manipulatie en verschillende vormen van sabotage.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Videoguard

SequriX

Suricat

Seagate

Wordt een partner