Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VAIBS

SOBA

Hikvision

Nenova

Multiwacht

Avigilon Alta

NetworxConnect

Secusoft

Masset Solutions

Traka ASSA ABLOY

Bydemes

RoSecure

Regio Control Veldt

Paraat

ARAS

Akuvox

JMB Groep

Advancis

SmartCell

Seagate

Securitas

2N

Nimo Dog Security

Kiwa

Seris

Crown Security Services

Sequrix

Unii

PG Security Systems

Eagle Eye Networks

ADI

Ajax Systems

SmartSD

Eizo

Explicate

HID

CDVI

NIBHV

CSL

DZ Technologies

Gold-IP

HD Security

SMC Alarmcentrale

Lobeco

G4S

Uniview

Bosch Security Systems

Optex

OSEC

Add Secure

VEB

Service Centrale Nederland

BHVcertificaat.online

De Beveiligingsjurist

20face

Alphatronics

Connect Security

IDIS

i-Pro

VideoGuard

Genetec

Dero Security Products

Paxton

Top Security

Alarm Meldnet

Centurion

CardAccess

Hanwha Vision Europe

Oribi ID Solutions

GFT

VBN

Milestone

EAL

ASIS

Trigion

Brivo

ASSA ABLOY

Nimo Drone Security

VVNL

Politiekeurmerk Veilig Wonen

2 maart 2024
Redactie
14:34

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een certificeringssysteem dat in Nederland wordt toegepast om de veiligheid van woningen en woonomgevingen te verbeteren. Het keurmerk is ontwikkeld door de politie in samenwerking met deskundigen op het gebied van veiligheid en preventie, en heeft als doel het verminderen van woninginbraken, overlast en criminaliteit in wijken en buurten.

Achtergrond en Doelstellingen

Het PKVW werd in 1994 geïntroduceerd als onderdeel van het Nationaal Plan voor Misdaadpreventie. Het hoofddoel van het keurmerk is het creëren van een veilige woonomgeving door middel van het nemen van preventieve maatregelen tegen inbraak en criminaliteit. Het PKVW richt zich op het verhogen van de weerbaarheid van woningen tegen inbraak en vandalisme, het verbeteren van de sociale veiligheid in wijken en het bevorderen van de samenwerking tussen bewoners, woningcorporaties en gemeenten.

Certificeringseisen

Om in aanmerking te komen voor het PKVW-certificaat, moeten woningen voldoen aan een aantal specifieke eisen op het gebied van inbraakpreventie. Deze eisen zijn gebaseerd op de laatste inzichten en technologische ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en omvatten onder andere:

  • Het hebben van gecertificeerd hang- en sluitwerk op ramen, deuren en andere toegangspunten.
  • Goede verlichting rondom de woning en in donkere hoeken en paden.
  • Veilige sloten op buitenbergingen en poorten.

Voordelen van het PKVW

Het behalen van het PKVW-certificaat biedt verschillende voordelen voor zowel bewoners als woningcorporaties en gemeenten. Voor bewoners betekent het hebben van een PKVW-gecertificeerde woning een verhoogd gevoel van veiligheid en gemoedsrust, omdat de kans op een succesvolle inbraak aanzienlijk wordt verminderd. Daarnaast kan het PKVW-certificaat leiden tot lagere verzekeringspremies bij sommige verzekeraars, omdat het certificaat aantoont dat de woning voldoet aan strenge veiligheidseisen.

Voor woningcorporaties en gemeenten biedt het PKVW een effectief middel om de veiligheid en leefbaarheid in wijken te verbeteren. Door het stimuleren van het PKVW-certificeringsproces en het bieden van ondersteuning aan bewoners, kunnen zij bijdragen aan een veiligere woonomgeving en het voorkomen van criminaliteit. Bovendien kan het PKVW helpen om de waarde van vastgoed te behouden en het imago van wijken te verbeteren.

Samenwerking en Promotie

Het PKVW wordt ondersteund door verschillende partijen, waaronder de politie, gemeenten, woningcorporaties, verzekeraars en fabrikanten van veiligheidsproducten. Deze partijen werken samen om het PKVW te promoten, bewoners te informeren over de voordelen van het keurmerk en hen te stimuleren om hun woningen te laten certificeren.

Het beheer van het Politiekeurmerk Veilig Wonen ligt sinds 2005 bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Daarmee ligt de regierol over het keurmerk op lokaal niveau bij de gemeenten. Het CCV bewaakt het toepassen van het keurmerk, bevordert de kwaliteit, ondersteunt afnemers en communiceert over behaalde resultaten in het land.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner