Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Secusoft

VAIBS

Milestone

NetworxConnect

Explicate

Alphatronics

SmartSD

De Beveiligingsjurist

Seagate

Alarm Meldnet

Add Secure

G4S

CSL

Centurion

Paxton

Masset Solutions

Nimo Dog Security

BHVcertificaat.online

PG Security Systems

Nenova

VEB

Optex

20face

Crown Security Services

Brivo

Traka ASSA ABLOY

Lobeco

Akuvox

Connect Security

Securitas

Service Centrale Nederland

Bydemes

SOBA

Regio Control Veldt

VVNL

HD Security

i-Pro

Paraat

OSEC

CardAccess

VBN

EAL

HID

Hanwha Vision Europe

Eizo

Trigion

NIBHV

Nimo Drone Security

DZ Technologies

VideoGuard

Genetec

Uniview

ASSA ABLOY

Advancis

Oribi ID Solutions

Sequrix

Seris

Top Security

ADI

Dero Security Products

ARAS

Multiwacht

CDVI

SmartCell

IDIS

Bosch Security Systems

Eagle Eye Networks

RoSecure

Kiwa

GFT

Hikvision

JMB Groep

Unii

SMC Alarmcentrale

Avigilon Alta

Ajax Systems

2N

ASIS

Gold-IP

Röntgenscanner

5 maart 2024
Redactie
16:52

Een röntgenscanner, ook wel röntgendoorlichtingssysteem of X-ray scanner genoemd, is een geavanceerd apparaat dat gebruikmaakt van röntgenstraling om objecten te doorlichten en de inhoud ervan in beeld te brengen. Deze scanners worden voornamelijk gebruikt voor veiligheidsdoeleinden, met name op luchthavens, grensovergangen, evenementenlocaties, en in beveiligingsgebieden waar het nodig is om objecten en bagage te inspecteren op verborgen voorwerpen of potentieel gevaarlijke materialen.

Hoe werkt een röntgenscanner?

  1. Emissie van röntgenstraling: De scanner genereert röntgenstraling met behulp van een röntgenbuis die elektronen versnelt en deze door een metalen doelwit laat botsen. Dit proces produceert röntgenstralen die door de te scannen objecten heen gaan.
  2. Doorgang door het object: De röntgenstralen gaan door het object of de bagage heen en worden deels geabsorbeerd door dichte materialen zoals metalen, terwijl ze door minder dichte materialen zoals kleding en plastic gemakkelijker passeren.
  3. Detectie en beeldvorming: Aan de andere kant van het object bevindt zich een detector die de intensiteit van de doorgelaten röntgenstraling meet. Deze metingen worden geanalyseerd door een computer en omgezet in een beeld van het object. Op het resulterende beeld kunnen de verschillende materialen en objecten in de bagage worden geïdentificeerd op basis van hun dichtheid en samenstelling.
  4. Beoordeling door beveiligingspersoneel: Het resulterende beeld wordt beoordeeld door getrainde beveiligingsmedewerkers die op zoek zijn naar verdachte items of voorwerpen die de veiligheid kunnen bedreigen. Indien nodig kan verdere inspectie of controle worden uitgevoerd.

Toepassingen van een röntgenscanner:

  1. Veiligheidscontroles op luchthavens: Röntgenscanners worden gebruikt om handbagage en ingecheckte bagage te scannen om verboden voorwerpen zoals wapens, explosieven of scherpe voorwerpen op te sporen.
  2. Beveiliging bij evenementen: Bij grootschalige evenementen kunnen röntgenscanners worden ingezet om de inhoud van tassen en rugzakken te inspecteren op potentieel gevaarlijke items.
  3. Grensbewaking: Röntgenscanners worden gebruikt op grensovergangen en douaneposten om voertuigen en goederen te controleren op verboden goederen of smokkelwaar.
  4. Veiligheidsinspecties in gevangenissen: In gevangenissen worden röntgenscanners gebruikt om de post en pakketten te inspecteren op gevaarlijke materialen of contrabande.

Kortom, een röntgenscanner is een krachtig instrument voor veiligheidscontroles en biedt een niet-destructieve manier om de inhoud van objecten en bagage te inspecteren op verborgen voorwerpen en potentieel gevaarlijke materialen.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner