Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Oribi ID Solutions

PG Security Systems

ASIS

Seris

Genetec

GFT

Uniview

Masset Solutions

Seagate

BHVcertificaat.online

SMC Alarmcentrale

NetworxConnect

IDIS

HD Security

VAIBS

Add Secure

Ajax Systems

Sequrix

Centurion

ASSA ABLOY

SOBA

Trigion

Service Centrale Nederland

CDVI

Avigilon Alta

EAL

Bosch Security Systems

ADI

Akuvox

Nimo Drone Security

CSL

Eizo

Unii

2N

Crown Security Services

Regio Control Veldt

DZ Technologies

Traka ASSA ABLOY

VVNL

NIBHV

Nenova

SmartSD

RoSecure

Hanwha Vision Europe

CardAccess

Alphatronics

Gold-IP

Kiwa

Explicate

Paxton

Multiwacht

Optex

Top Security

SmartCell

Connect Security

De Beveiligingsjurist

Lobeco

Bydemes

i-Pro

ARAS

VBN

JMB Groep

Advancis

Alarm Meldnet

Hikvision

VideoGuard

HID

Brivo

OSEC

Securitas

Milestone

Secusoft

Paraat

Nimo Dog Security

G4S

VEB

Eagle Eye Networks

20face

Dero Security Products

Slanghaspel

9 maart 2024
Redactie
12:49

Slanghaspels zijn een onmisbaar onderdeel van brandbeveiligingssystemen in gebouwen en bieden een effectieve en betrouwbare manier om beginnende branden te bestrijden. Door hun directe verbinding met de watervoorziening van het gebouw en hun gemakkelijke toegankelijkheid spelen slanghaspels een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid van mensen en eigendommen in geval van brand.

Hoe Werken Slanghaspels?

Een slanghaspel bestaat uit een spoel waarop een brandweerslang is opgerold, meestal met een lengte van 20 tot 30 meter. Deze haspels zijn verbonden met een watervoorziening, meestal de hoofdwaterleiding van het gebouw, en zijn ontworpen om snel en eenvoudig te worden geactiveerd in geval van brand. Wanneer de slanghaspel wordt geactiveerd, wordt de watertoevoer naar de slang geopend, waardoor een krachtige waterstraal ontstaat die kan worden gericht op de brandhaard.

Toepassingen en Voordelen

Slanghaspels worden vaak geïnstalleerd op strategische locaties binnen gebouwen, zoals gangen, trappenhuizen, parkeergarages en andere risicovolle gebieden. Ze zijn gemakkelijk toegankelijk en kunnen snel worden ingezet door getrainde gebruikers in geval van nood.

Een van de belangrijkste voordelen van slanghaspels is hun directe verbinding met de watervoorziening van het gebouw. Hierdoor is er geen extra opslag van blusmiddelen nodig, wat ruimte en kosten bespaart. Bovendien bieden slanghaspels een onbeperkte watertoevoer, in tegenstelling tot draagbare blusapparaten die een beperkte hoeveelheid blusstof bevatten.

Regelgeving en Onderhoud

In veel landen zijn slanghaspels verplicht volgens de bouwvoorschriften en brandveiligheidsnormen. Deze voorschriften specificeren vaak de minimale eisen met betrekking tot het aantal en de locatie van slanghaspels binnen een gebouw, evenals de vereiste waterdruk en debiet.

Het regelmatig onderhoud van slanghaspels is essentieel om ervoor te zorgen dat ze altijd operationeel zijn in geval van nood. Dit omvat routinematige inspecties, tests en het vervangen van versleten onderdelen om optimale prestaties te garanderen.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner