Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

JMB Groep

CDVI

Milestone

SmartSD

G4S

Hanwha Vision Europe

Advancis

SmartCell

Unii

Uniview

Service Centrale Nederland

Avigilon Alta

NetworxConnect

Optex

VAIBS

20face

IDIS

ASSA ABLOY

HID

Eagle Eye Networks

Centurion

Oribi ID Solutions

CSL

ARAS

BHVcertificaat.online

Nimo Dog Security

Seagate

Hikvision

Lobeco

Masset Solutions

Eizo

Paxton

Genetec

ASIS

Multiwacht

Secusoft

2N

CardAccess

Bosch Security Systems

Sequrix

VEB

NIBHV

Kiwa

Paraat

Alarm Meldnet

GFT

Crown Security Services

VideoGuard

Securitas

Trigion

SOBA

Nenova

Traka ASSA ABLOY

PG Security Systems

DZ Technologies

HD Security

Ajax Systems

VVNL

SMC Alarmcentrale

De Beveiligingsjurist

Explicate

VBN

Connect Security

Regio Control Veldt

RoSecure

i-Pro

Akuvox

Nimo Drone Security

Brivo

Alphatronics

EAL

Bydemes

ADI

Top Security

Add Secure

OSEC

Seris

Gold-IP

Dero Security Products

Verbeterde Risicoklassenindeling

2 maart 2024
Redactie
14:45

De Verbeterde Risicoklassenindeling 2.0 (VRKI) is een instrument dat wordt gebruikt om het risico op inbraak in bedrijfsgebouwen en woningen te beoordelen. Een essentieel onderdeel van de VRKI is de lijst met voor criminelen aantrekkelijke goederen, die varieert van aanhangwagens tot tabaksproducten en zonnepanelen. Op basis van deze lijst wordt aangegeven of deze goederen laag, middel, hoog of zeer hoog aantrekkelijk zijn voor criminelen.

De aanwezigheid en waarde van verschillende soorten goederen in bedrijven of woningen, samen met hun aantrekkelijkheid voor criminelen, bepalen de risicoklasse waarin een bedrijf of woning valt. Deze risicoklasse is bepalend voor het type en de ernst van de aanbevolen beveiligingsmaatregelen die worden voorgesteld door de VRKI 2.0 voor het desbetreffende pand.

Het Verbond van Verzekeraars heeft de VRKI laten ontwikkelen als instrument om de risicoklasse van een pand te bepalen. Met behulp van de VRKI-tool voor woningen en bedrijven kunnen eigenaren en beveiligingsbedrijven eenvoudig zelf de risicoklasse van hun pand berekenen en de bijbehorende aanbevolen beveiligingsmaatregelen bekijken.

Om inbraak en diefstal effectief te bestrijden, zijn verschillende beveiligingsmaatregelen mogelijk. Dit begint met organisatorische maatregelen, zoals ervoor zorgen dat alle deuren goed zijn afgesloten en de sleutel niet in het slot blijft zitten. Bouwkundige maatregelen omvatten het installeren van inbraakvertragend hang- en sluitwerk op ramen en deuren.

Als aanvulling op organisatorische en bouwkundige maatregelen kunnen elektronische beveiligingsmaatregelen worden toegepast, zoals inbraakalarmsystemen, toegangssystemen en bewakingscamera’s. Bij gebouwen met verschillende ruimten kan gedeeltelijke beveiliging worden toegepast, waarbij de scheidende constructie tussen de ruimten voldoet aan het niveau van de hoogste risicoklasse.

Het is raadzaam om voor inbraakbeveiliging een BORG- of VEB-gecertificeerd beveiligingsbedrijf in te schakelen. Deze bedrijven zijn beoordeeld op hun deskundigheid, betrouwbaarheid en het leveren van hoogwaardige producten en diensten op het gebied van inbraakbeveiliging.

Voor verzekeraars is de VRKI een belangrijk instrument om de hoogte van de premie van een inbraakverzekering te bepalen. Het Verbond van Verzekeraars stimuleert daarom het gebruik van de VRKI als een effectieve methode om inbraakrisico’s te beoordelen en passende beveiligingsmaatregelen te treffen om deze risico’s te verminderen.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner