Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

i-Pro

Oribi ID Solutions

Kiwa

CDVI

Alphatronics

Paraat

NetworxConnect

Eagle Eye Networks

HD Security

Brivo

Crown Security Services

Securitas

IDIS

HID

Genetec

Service Centrale Nederland

OSEC

ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

Akuvox

Centurion

ARAS

Milestone

Alarm Meldnet

Sequrix

PG Security Systems

Seagate

Bydemes

Hikvision

Gold-IP

Network Optix

G4S

BHVcertificaat.online

VBN

2N

Secusoft

EAL

Paxton

NIBHV

Traka ASSA ABLOY

ASIS

Ajax Systems

VEB

Aritech

Lobeco

Dero Security Products

SmartSD

Top Security

Unii

VideoGuard

Add Secure

SMC Alarmcentrale

Multiwacht

Distri Company

Avigilon Alta

Optex

Uniview

Masset Solutions

Trigion

Bosch Security Systems

Seris

Intrasec

SmartCell

CSL

Connect Security

Regio Control Veldt

Nenova

VVNL

VAIBS

MOBOTIX

ADI

Advancis

SOBA

Eizo

Verbeterde Risicoklassenindeling

2 maart 2024
Redactie
14:45

De Verbeterde Risicoklassenindeling 2.0 (VRKI) is een instrument dat wordt gebruikt om het risico op inbraak in bedrijfsgebouwen en woningen te beoordelen. Een essentieel onderdeel van de VRKI is de lijst met voor criminelen aantrekkelijke goederen, die varieert van aanhangwagens tot tabaksproducten en zonnepanelen. Op basis van deze lijst wordt aangegeven of deze goederen laag, middel, hoog of zeer hoog aantrekkelijk zijn voor criminelen.

De aanwezigheid en waarde van verschillende soorten goederen in bedrijven of woningen, samen met hun aantrekkelijkheid voor criminelen, bepalen de risicoklasse waarin een bedrijf of woning valt. Deze risicoklasse is bepalend voor het type en de ernst van de aanbevolen beveiligingsmaatregelen die worden voorgesteld door de VRKI 2.0 voor het desbetreffende pand.

Het Verbond van Verzekeraars heeft de VRKI laten ontwikkelen als instrument om de risicoklasse van een pand te bepalen. Met behulp van de VRKI-tool voor woningen en bedrijven kunnen eigenaren en beveiligingsbedrijven eenvoudig zelf de risicoklasse van hun pand berekenen en de bijbehorende aanbevolen beveiligingsmaatregelen bekijken.

Om inbraak en diefstal effectief te bestrijden, zijn verschillende beveiligingsmaatregelen mogelijk. Dit begint met organisatorische maatregelen, zoals ervoor zorgen dat alle deuren goed zijn afgesloten en de sleutel niet in het slot blijft zitten. Bouwkundige maatregelen omvatten het installeren van inbraakvertragend hang- en sluitwerk op ramen en deuren.

Als aanvulling op organisatorische en bouwkundige maatregelen kunnen elektronische beveiligingsmaatregelen worden toegepast, zoals inbraakalarmsystemen, toegangssystemen en bewakingscamera’s. Bij gebouwen met verschillende ruimten kan gedeeltelijke beveiliging worden toegepast, waarbij de scheidende constructie tussen de ruimten voldoet aan het niveau van de hoogste risicoklasse.

Het is raadzaam om voor inbraakbeveiliging een BORG- of VEB-gecertificeerd beveiligingsbedrijf in te schakelen. Deze bedrijven zijn beoordeeld op hun deskundigheid, betrouwbaarheid en het leveren van hoogwaardige producten en diensten op het gebied van inbraakbeveiliging.

Voor verzekeraars is de VRKI een belangrijk instrument om de hoogte van de premie van een inbraakverzekering te bepalen. Het Verbond van Verzekeraars stimuleert daarom het gebruik van de VRKI als een effectieve methode om inbraakrisico’s te beoordelen en passende beveiligingsmaatregelen te treffen om deze risico’s te verminderen.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Aritech

SequriX

Videoguard

Suricat

Distri Company

Seagate

Wordt een partner