Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ADI

SmartSD

Seagate

Unii

Advancis

Nimo Drone Security

Genetec

CDVI

Traka ASSA ABLOY

Avigilon Alta

Alarm Meldnet

ARAS

OSEC

2N

Explicate

CSL

i-Pro

EAL

NIBHV

Milestone

Optex

Bosch Security Systems

Regio Control Veldt

NetworxConnect

Kiwa

Oribi ID Solutions

IDIS

20face

VAIBS

ASSA ABLOY

Connect Security

Secusoft

Hikvision

Lobeco

Gold-IP

BHVcertificaat.online

VEB

VideoGuard

Alphatronics

Bydemes

Add Secure

Uniview

Hanwha Vision Europe

RoSecure

Service Centrale Nederland

Top Security

Paxton

SMC Alarmcentrale

GFT

Brivo

Masset Solutions

Ajax Systems

Dero Security Products

JMB Groep

HD Security

VBN

Seris

Multiwacht

VVNL

DZ Technologies

ASIS

Trigion

Paraat

Crown Security Services

Eizo

Centurion

Securitas

G4S

Nenova

Eagle Eye Networks

De Beveiligingsjurist

HID

Akuvox

SOBA

SmartCell

Sequrix

PG Security Systems

Nimo Dog Security

CardAccess

Verkeersregelaar

16 maart 2024
Redactie
13:07

Een verkeersregelaar is een persoon die belast is met het regelen van het verkeer op wegen, kruispunten of bij evenementen om de veiligheid en doorstroming van het verkeer te waarborgen. Verkeersregelaars kunnen worden ingezet in verschillende situaties, zoals bij wegwerkzaamheden, ongevallen, speciale evenementen, of wanneer verkeerslichten niet functioneren.

De bevoegdheden van een verkeersregelaar zijn vastgelegd in de Wegenverkeerswet 1994 en het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Hieronder staan enkele van de belangrijkste bevoegdheden van een verkeersregelaar:

  1. Stoppen en doorlaten van verkeer: Een verkeersregelaar kan het verkeer stoppen of doorlaten om de veiligheid te waarborgen en de doorstroming te regelen. Ze kunnen handgebaren, borden of fluitjes gebruiken om weggebruikers te instrueren.
  2. Aanwijzingen geven: Verkeersregelaars kunnen aanwijzingen geven aan weggebruikers over welke richting ze moeten volgen, bijvoorbeeld door middel van handgebaren of borden.
  3. Afdwingen van verkeersregels: Verkeersregelaars hebben de bevoegdheid om weggebruikers te instrueren om zich aan bepaalde verkeersregels te houden, zoals snelheidsbeperkingen, stoppen bij een stopbord, of het volgen van een bepaalde rijbaan.
  4. Veiligheid waarborgen: Het belangrijkste doel van een verkeersregelaar is om de veiligheid op de weg te waarborgen. Ze kunnen ingrijpen bij gevaarlijke situaties, zoals het voorkomen van botsingen of het begeleiden van voetgangers over een drukke weg.
  5. Samenwerken met andere hulpdiensten: Verkeersregelaars werken vaak samen met andere hulpdiensten, zoals politie, brandweer en ambulancepersoneel, om de verkeersstromen te coördineren en de hulpverlening te vergemakkelijken.

Het is belangrijk op te merken dat de bevoegdheden van een verkeersregelaar beperkt zijn tot het regelen van het verkeer in specifieke situaties en dat ze niet dezelfde autoriteit hebben als politieagenten. Hun rol is voornamelijk gericht op het faciliteren van een veilige en vlotte verkeersdoorstroming in situaties waar extra regeling en begeleiding nodig zijn.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner